Principalele burse europene au închis şedinţa de tranzacţionare de luni în creştere, recuperând o parte din pierderile înregistrate în săptămâna anterioară, ca urmare a creşterii cotaţiilor în domeniile bancar şi energetic.

Indicele FTSE 100 al bursei de la Londra a închis în creştere cu 1,8%, DAX al pieţei de capital de la Frankfurt cu 3,1%, iar indicele francez CAC 40 cu 2,3%.

FTSEurofirst 300, indice care reuneşte cele mai importante companii europene, a închis şedinţa de tranzacţionare în urcare cu 1,7%.

Titlurile din sectorul bancar au avansat susţinute de creşterea cotaţiilor companiilor financiare din SUA.

Acţiunile BNP Paribas, Banco Santander, Credit Suisse, Royal Bank of Scotland, Barclays, Commerzbank şi Deutsche Bank au crescut cu 1,2-4,8%.

„Piaţa şi-a revenit în mare măsură. Există aşteptări că rezultatele financiare din acest trimestru ar putea fi mai bune. Estimările privind profitul au fost revizuite în scădere foarte mult în ultima perioadă”, a spus Mike Lenhoff, analist la compania britanică Brewin Dolphin.

Companiile petroliere au profitat de sentimentul pozitiv indus de sectorul financiar şi au înregistrat creşteri, în pofida declinului preţului petrolului. Titlurile BP, Royal Dutch Shell, Total, Repsol şi BG Group au urcat cu 1,3-2,2%.

SURSA: Mediafax