Bursa de la Bucureşti a crescut joi cu 3%, urmând evoluţia marilor burse europene, însă într-o piaţă în care patru tranzacţii cu titluri de stat au acoperit aproape jumătate din lichiditatea totală, de 26,3 milioane lei.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni de la BVB au fost efectuate la preţuri în medie cu 3,42% mai mari faţă de cotaţiile de la finalul sesiunii de miercuri, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 2,54% peste nivelul din ziua anterioară.

Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au încheiat ziua la preţuri cu 2,7% mai mari decât referinţa, deşi la debutul şedinţei cotaţiile au avansat în medie cu 4,9%.

În aceste condiţii, indicele extins al Bursei, BET-XT, care analizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a crescut cu 3,11%.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au continuat să fie cele mai lichide din piaţa acţiunilor, cu operaţiuni de 3,8 milioane lei. Ultimul transfer cu aceste titluri a fost realizat la 1,07 lei, preţ cu 2,88% mai mare faţă de cotaţia de la închiderea sesiunii anterioare.

Titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) au încheiat ziua cu cea mai vizibilă creştere din piaţă, de 4,5%, ultima operaţiune fiind realizată la 11,6 lei. Tranzacţiile cu acţiunile băncii au cumulat 1,5 milioane lei.

Valoarea cumulată a tranzacţiilor de la BVB, de 26,3 milioane lei (6,2 milioane euro), a fost 20% mai redusă decât rulajul şedinţei de miercuri, de 33 milioane lei (7,8 milioane euro).

SURSA: Mediafax