Autorităţile din Bulgaria şi-au regândit o parte a strategiei energetice, iar acum decizia luată în 2012 privind Belene nu mai are cale de întoarcere.

Este vorba despre proiectul centralei nucleare de la Belene, anulat în 2012 după ce nu au fost găsiţi investitori străini, dar şi la presiunea UE şi SUA. Cum vor fi folosite acum toate echipamentele cumpărate deja de la ruşi?

Proiectul de la Belene, abandonat de facto; resursele, redirecţionate către un nou reactor la Kozlodui

Guvernul condus de Boiko Borisov a decis, miercuri, să dea prioritate construirii unui nou reactor la actuala centrală nucleară de la Kozlodui. A fost astfel abandonat de facto proiectul celei de-a doua centrale nucleare la Belene, potrivit AFP.

Temenuzka Petkova, ministrul bulgar al Energiei, a declarat că un nou reactor nuclear ar putea fi gata la Kozlodui peste 10 ani. Oficialul a precizat că vor fi utilizate echipamentele care au fost livrate deja de partea rusă pentru centrala de la Belene. „Toate condiţiile tehnice sunt îndeplinite”, spune ministrul Energiei.

Centrala de la Kozlodui are acum operaţionale două reactoare nucleare de producţie sovietică, unităţile 5 şi 6, date în exploatare în anii 1987 şi 1991. Unităţile 1, 2, 3 şi 4 au fost închise între 1998 şi 2006 la cererea Bruxelles-ului. Europa a făcut din asta una dintre condiţiile pentru aderarea Bulgariei la UE.

Cum va fi construit noul reactor de la Kozlodui?

Guvernul Bulgariei a ales propunerea americană vizând o „soluţie hibridă” pentru construcţia noului reactor. Este vorba despre combinarea echipamentelor ruseşti care au fost deja furnizate pentru centrala de la Belene cu tehnologiile companiei americane Westinghouse.

Premierul Boiko Borisov: „Acesta este un proiect de infrastructură extrem de important care asigură securitatea naţională, securitatea şi diversificarea energetică. În plus, vom utiliza echipamentele pentru centrala de la Belene care au fost deja plătite de stat şi contribuabili.”

De ce s-a renunţat la proiectul Belene?

În anul 2008, compania rusă Atomstroyexport şi compania energetică de stat din Bulgaria (NEK) au semnat un contract pentru designul, construcţia şi instalarea a două unităţi la o centrală nucleară ce urma să fie amplasată la Belene, pe Dunăre.

Însă, în 2012, Bulgaria a anulat proiectul Belene, în lipsa unor investitori străini, la care s-au adăugat presiunile Bruxelles-ului şi a Statelor Unite de a limita dependenţa energetică a ţării faţă de Rusia. Bulgaria a cheltuit deja circa 1,8 miliarde de dolari pentru acest proiect până în anul 2012, când guvernul de atunci, condus tot de Boiko Borisov, a decis suspendarea lucrărilor. Situl şi facilităţile instalate – achiziţionate din Rusia – au fost totuşi conservate şi întreţinute în acest timp.

Centrala de la Kozlodui produce aproximativ 30% din energia electrică din Bulgaria.