Autoritatea finlandeză de securitate nucleară (STUK) a anunţat joi o creştere a nivelului radiaţiilor în urma unui incident la reactorul 2 al centralei nucleare de la Olkiluoto, în sud-vestul Finlandei, dar nu sunt scurgeri radioactive în afara centralei şi situaţia este sub control, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

”Nu sunt indicii privind o scurgere de combustibil în urma incidentului” şi reactorul a revenit la o ”situaţie stabilă”, nivelul radioactivităţii revenind de asemenea la normal, menţionează într-o declaraţie această autoritate, precizând că a fost informată despre nivelul ridicat de radiaţii la acel reactor joi în jurul orei locale 13:00 (11:00 GMT).

”Creşteri ale nivelurilor de radiaţii au fost măsurate într-un sector unde nivelurile de radiaţii sunt ridicate chiar în condiţii de operare normală, motiv pentru care nimeni nu lucrează acolo”, a mai precizat STUK.

Incidentul este unul serios, dar nu pune în pericol oamenii și mediul

”Nu există riscuri pentru oameni sau mediu”, a declarat pentru AFP directorul adjunct al acestei instituţii, Tomi Routamo, care a calificat totuşi incidentul drept unul ”serios”. Sistemele automate au detectat niveluri ridicate de radiaţii în circuitul primar de alimentare al reactorului şi în prezent se fac investigaţii pentru a determina cauza incidentului, a explicat acest responsabil, adăugând că ”este pentru prima dată când un eveniment de acest fel se produce în Finlanda”.

Un incident a mai survenit cu 30 de ani în urmă la o altă centrală nucleară finlandeză, dar într-un circuit secundar, mai puţin sensibil, acum fiind vorba despre circuitul primar de apă, care este mai sensibil întrucât este vorba despre un circuit închis în reactor.

”Este un incident semnificativ şi excepţional şi considerăm important să transmitem informaţii corecte despre el”, a declarat la rândul său ministrul finlandez al sănătăţii şi afacerilor sociale, Aino-Kaisa Pekonen.

Reactorul 2 al centralei de la Olkiluoto a fost dat în exploatare în anul 1980. Circa o treime din producţia de energie electrică a Finlandei este generată de sectorul nuclear, această ţară având în prezent operaţionale patru reactoare şi alte două în construcţie.