Măsurile pot fi definite ca un lockdown soft. Participarea la cursuri în școli, universități, grădinițe și creșe, în toate centrele de formare, cluburi private pentru copii, precum și la toate evenimentele publice este practic interzisă. Toate evenimentele culturale și de divertisment sunt sistate. Excepție fac teatrele care vor funcționa la 30% din capacitate și cu măști, obligatoriu, conform mediapool.bg

Următoarele locații vor fi închise

Activitățile sportive pentru persoanele cu vârsta sub 18 ani sunt sistate. Pot fi organizate competiții internaționale pentru sportivi adulți. Se închid sălile de sport, dar piscinele vor fi în continuare deschise. Toate localurile, inclusiv restaurantele, cafenelele, barurile și multe altele se închid.

Livrarea alimentelor la domiciliu este permisă. Cazinourile și sălile de jocuri de noroc se închid. Centrele comerciale vor fi, de asemenea, închise, cu excepția unui număr de magazine situate în interiorul acestora – magazine alimentare, bănci, birouri de asigurări, magazine pentru animale de companie, magazine de plăți și magazine ale operatorilor de utilități.

Lanțurile de magazine care vând electrice și electrocasnice vor continua să lucreze. Turismul de grup este interzis. Este important să rețineți că magazinele mici din cartiere vor rămâne deschise. Rămân deschise bisericile și parcurile. Vor continua cursurile la școlile de șoferi.

„Este o decizie dificilă, dar luată la timp”, a spus generalul Vențislav Mutafciiski, care este președintele Comandamentului Național Operativ (CNO). Scopul este ca noile cazuri să scadă cu aproximativ 50%. „Este echivalent cu salvarea a mii de vieți”, a explicat el. „CNO și Ministerul Sănătății urmăresc foarte atent ce se întâmplă în țară și în lume în ceea ce privește boala și mortalitatea.

Măsurile sunt oportune, deoarece au fost luate atunci când Bulgaria a avut niveluri de infectare atinse de alte țări din Europa în urmă cu o lună. Cu peste 600 de infectări la 100.000 de oameni, a trebuit să ia aceste măsuri stricte, dar mult mai liberale decât în alte țări din Europa. Nu există nicio închidere în case. Scopul este de a reduce rata incidenței. Acest lucru se va întâmpla cel mai devreme la sfârșitul celei de-a doua săptămâni. Se așteaptă ca mortalitatea să scadă în a treia săptămână”, a spus Mutafciiski.

Presiunea este din ce în ce mai puternică

El a menționat că presiunea asupra sistemului de sănătate este din ce în ce mai puternică. „Avem suficiente paturi de spital, dar numărul echipelor medicale care pot avea grijă de acestea scade. Avem peste 2.000 de cadre medicale care sunt în afara liniei. Indiferent de modul în care ne mobilizăm, nu există nicio modalitate de a înlocui forța umană. Viața umană este valoarea absolută. Indiferent de celelalte pagube, noi, ca doctori, nu putem propovădui o altă valoare. Contactele trebuie reduse la minimum. Aceste locuri pe care le închidem sunt cele mai riscante. Restricționarea deplasărilor va duce la o scădere semnificativă a contactelor riscante. Nu pretindem închiderea completă a statului”, a adăugat Mutafciiski.

El a explicat că scopul autorităților este de a le oferi posibilitatea bulgarilor să întâmpine mai liniștiți sufletește sărbătorile de iarnă. „Ritmul pandemiei va încetini. Trebuie să menținem cât mai mulți oameni sănătoși și în viață, până când va veni vaccinul”, a spus Mutafciiski. El a reamintit că, în trei săptămâni, Israelul a reușit să reducă numărul de cazuri noi de la 6.000 pe zi la aproape 400. „Jumătate din societate spune că măsurile ar trebui să fie mai stricte. Cealaltă jumătate că nu sunt necesare niciun fel de măsuri. Astfel de măsuri nu se iau pe baza emoțiilor personale, ci pe baza statisticilor”, a spus Kunchev și a reamintit că cele mai multe infectări apar în spații închise. Până acum o săptămână, ministrul sănătății, Kostadin Anghelov, susținea că măsurile restrictive stricte nu au niciun efect, iar acum subliniază rezultatele pozitive ale acestora în alte țări europene. El a spus că toate măsurile nu vor fi ridicate automat începând cu 22 decembrie.

Autoritățile nu au prevăzut deocamdată noi măsuri economice extraordinare pentru cel de-al doilea lockdown soft. Asigurarea noilor măsuri restrictive va costa între 350 și 400 milioane de leva, care vor fi achitați în principal din banii de la UE. Elaborarea măsurilor economice continuă. Ministrul bulgar al economiei, Lacezar Borisov, a anunțat că vot fi alocate împrumuturi, în condiții mult mai facile, printr-o schemă finanțată de Banca Bulgară de Dezvoltare.