Buget drastic redus la Programul Rabla
Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a anunțat că se reia Programul Rabla în 2025 cu un buget limitat exclusiv la persoanele fizice, în valoare de 200 de milioane de lei.
Valoarea este considerabil mai mică față de bugetul total de 610 milioane lei vehiculat în luna aprilie. Voucherele pentru mașini pe benzină și hibride rămân, în principiu, la nivelul de 10.000, respectiv 12.000 de lei, însă pentru mașinile electrice se preconizează reduceri semnificative.
Ministrul a motivat decizia prin constrângerile bugetare, susținând că nu este sustenabil ca statul să acopere 7.000–8.000 de euro din valoarea unei mașini electrice, în contextul în care astfel de vehicule sunt oricum scumpe. În opinia ei, subvențiile ar trebui redirecționate acolo unde pot avea un impact real și ajuta persoanele cu venituri mai mici.
„Noi suntem astăzi în discuții pentru aceste vouchere, pentru faptul că există o foarte mare inegalitate (n.r. în acest caz). Înțelegem că oamenii care își cumpără, de exemplu, o mașină electrică dau o sumă mult mai mare pe mașina respectivă, dar, într-o situație bugetară complicată, cum este astăzi în România, pur și simplu nu mai există banii la buget pentru a acoperi 7000-8.000 euro dintr-o mașină care și ea valorează niște zeci de mii de euro. Deci, noi o să mergem cu aceste vouchere în ideea mai degrabă de a ajunge acolo unde oamenii chiar au nevoie de ele, unde voucherele respective chiar fac o diferență”, a spus Diana Buzoianu.
Acuzații de dezinformare și suspendare ilegală
Vicepreședintele Asociației Prosumatorilor din România, Ciprian Cherciu, a criticat în termeni duri explicațiile oferite de Ministerul Mediului. Acesta a afirmat că fondurile Rabla provin din bugetul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), nu din bugetul de stat general, și că invocarea deficitului este o formă de dezinformare.
Cherciu a susținut că banii provin din taxe de mediu și vânzarea certificatelor de emisii, iar utilizarea lor este dedicată exclusiv proiectelor de tranziție ecologică. El a subliniat că programul Rabla a fost validat de organisme internaționale și nu ar trebui redus sau întrerupt fără o justificare legală.
„Primul lucru și cel mai important este să clarificăm sursa banilor, pentru că asistăm la un soi de dezinformare de la nivelul Ministerului Mediului prin care ni se spune că am redus bugetul pentru că trecem printr-un moment dificil și trebuie că se facă economii și trebuie să reducem deficitul.
Banii pentru programul Rabla nu vin din bugetul de stat. Sunt din bugetul AFM, care vine din încasarea de taxe pe mediu, din vânzarea certificatelor pentru emisii de gaze cu efect de seră. Sunt bani din mecanisme europene care intră în economia românească. Nu avem dreptul să folosim acei bani pentru alt tip de proiecte. Proiectul Rabla este un proiect care a fost validat de organismele internaționale.
Am văzut că doamna ministru (Diana Buzoianu – n.r.) a pus o întrebare retorică: să vedem dacă mașinile astea au vreun impact asupra mediului. Păi au un impact uriaș, doar cele 10.000 de mașini electrice vândute anul trecut în România sunt echivalentul pe reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu peste 3500 de hectare de păduri urbane, adică de parcuri”, a declarat Ciprian Cherciu.
În plus, acesta a declarat că suspendarea din 18 iunie a fost făcută în lipsa unui document oficial. Potrivit lui, nu există niciun ordin sau act administrativ de suspendare, ci doar un comunicat de presă.

Din acest motiv, Cherciu a concluzionat că suspendarea este, de fapt, ilegală, iar programul ar fi trebuit să continue fără întreruperi.
„AFM a suspendat programul Rabla pe data de 18. Eu am solicitat-o, am fost curios să văd documentul de suspendare, acel document nu există. Deci, legal vorbind, programul este oricum suspendat, ilegal. Nu există un document legal, există doar un comunicat de presă.
Deci trebuie clarificat tematica bugetului pentru că dacă nu este o chestiune de buget, programul poate fi lăsat până la finalul anului să funcționeze așa cum era”, a spus vicepreședinte Asociației Prosumatorilor din România.
Impactul în piață: stocuri blocate și clienți nemulțumiți
Reprezentanții industriei auto sunt și ei afectați de incertitudine. Conform declarațiilor făcute de Cherciu, numeroși dealeri auto au importat vehicule în baza calendarului anunțat inițial. Odată cu suspendarea programului, aceștia se confruntă cu stocuri blocate și clienți care au plătit avansuri, dar nu mai pot finaliza achiziția.
„Dealerii au importat acele mașini ca să fie pregătiți în programul foarte scurt și programul s-a oprit pur și simplu din senin, cu această justificare de buget, dar care nu stă în picioare. Deci acum avem mașini pe stoc, oameni care au plătit avansuri, unii pierd avansurile și unii oameni care au cumpărat rable și le țin pe stoc”, a spus Cherciu.
Asociațiile din domeniu au avertizat că o astfel de discontinuitate pune în pericol stabilitatea pieței auto și moto din România. Potrivit Asociației Importatorilor și Distribuitorilor de Motociclete și Motocicluri, anularea lansării Rabla poate afecta definitiv încrederea în acest mecanism de sprijin.
În plus, suspendarea bruscă a venit exact cu o zi înainte de lansarea oficială, într-un moment în care cererea era ridicată. Reprezentanții pieței consideră că reducerea bugetului și modificarea condițiilor în plină derulare a programului creează haos și afectează credibilitatea guvernului în ochii consumatorilor și ai investitorilor.