Fondurile AFM, sub analiză în context bugetar dificil

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a transmis recent că, în prezent, nu există intenții oficiale de redirecționare a fondurilor gestionate de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) către alte programe decât cele dedicate reducerii emisiilor.

Diana Buzoianu, ministrul de resort, a subliniat că analiza fondurilor disponibile și scenariile posibile pentru utilizarea lor sunt în curs, însă deciziile finale vor fi luate în cadrul coaliției guvernamentale, ținând cont de contextul bugetar dificil din acest an.

Diana Buzoianu
SURSA FOTO: Facebook, Diana Buzoianu

Destinația fondurilor este limitată legal la proiecte de mediu

Fondurile AFM provin în mare parte din vânzarea certificatelor de emisii și trebuie utilizate exclusiv pentru programe cu impact direct în reducerea poluării.

Ministrul a făcut precizarea că aceste fonduri nu pot fi folosite în alte direcții decât cele de mediu și că gestionarea unor programe importante, precum „Rabla”, nu este exclusiv responsabilitatea AFM, existând și alte entități implicate.

De asemenea, Diana Buzoianu a respins vehement informațiile apărute în presă despre o eventuală redirecționare a fondurilor către alte proiecte, catalogând astfel de zvonuri drept nefondate și generatoare de panică.

“Noi, în momentul de faţă, la Ministerul Mediului, am analizat toate programele gestionate de AFM. Avem mai multe scenarii pe care le-am dat pentru fiecare program în parte. Urmează să fie luată o decizie în coaliţie, pentru că, anul acesta, suntem într-o situaţie bugetară nu ideală. Vor trebui să fie luate deciziile, legat de banii aceştia care sunt bani din vânzarea de certificate, deci nu se pot duce decât pe programe care reduc emisiile.

Doar că nu doar AFM gestionează proiecte precum celebrul “Rabla”, de exemplu (…) Discuţia care va trebui să fie purtată în coaliţie va fi care este beneficiul maxim, impactul maxim pe care putem să-l avem cu banii pe care anul acesta AFM îi are pentru a gestiona programe de reducere de emisii. Noi ne dorim ca aceşti bani să fie alocaţi cât mai bine, să avem un impact cât mai mare (…) Am văzut în spaţiul public, deja, industrii care au dat comunicate de presă cum că ştiu ei pe surse ce se discută.

Vă pot spune că, astăzi, în niciun caz nu s-au discutat şi în acest moment nu se discută absolut deloc despre ducerea banilor pe alte programe. Sigur că nu exclud această posibilitate, dar ce s-a aflat pe surse, unde s-ar duce banii, sunt nişte ştiri care au creat doar panică. În realitate, astăzi suntem în discuţie mai întâi să vedem care sunt programele care pot fi salvate cu banii care există astăzi în AFM şi apoi într-adevăr să vedem unde pot fi duşi banii respectivi ca să aibă cel mai mare impact. Nu s-a discutat absolut de niciun alt program, se discută doar de programele care există şi care sunt în planificate pentru anul acesta, să luăm o decizie pentru ele”, a explicat Buzoianu.

Reacții critice din partea societății civile

În acest context, Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE) și-a exprimat îngrijorarea față de posibila suspendare a unor programe-cheie precum „Rabla” și „Casa Verde 2025”.

APCE susține că aceste măsuri ar putea afecta grav beneficiarii finali, în timp ce fondurile ar fi redirecționate către entități cu probleme financiare, cum ar fi CFR Călători.

Organizația critică lipsa de experiență a ministrului în domeniul mediului și energeticii și pune sub semnul întrebării transparența și raționalitatea planurilor guvernamentale privind finanțarea programelor verzi.

“Dacă aceste planuri vor fi puse în aplicare, doamna Diana Buzoianu va rămâne în istorie drept cel mai tânăr ministru al mediului care a desfiinţat cele mai eficiente programe pentru populaţie din ultimii 10 ani. Sub pretextul unei “analize” sau a mai multor ” scenarii” noul ministru al mediului, cu zero experienţă în energie sau mediu, vizează stoparea completă a programelor “Rabla” si “Casa Verde 2025″, fotovoltaic, baterii de stocare, pompe de căldură sau schimbarea tâmplăriei exterioare la locuinţe. Ba chiar vorbeşte de o dublă finanţare, considerând anumite programe prin PNRR, a căror derulare nu o cunoaştem nici noi, nici dânsa…”, a menţionat APCE.

Conferință pentru promovarea sustenabilității și economiei circulare

Pe fondul acestor dezbateri, Ministerul Mediului, în parteneriat cu organizații din sectorul de mediu și control, organizează conferința națională „Economia Circulară în Practică: Responsabilitate, Inovație și Viitor”, un eveniment care urmărește promovarea soluțiilor sustenabile și creșterea gradului de conștientizare asupra importanței gestionării eficiente a resurselor și reducerea impactului asupra mediului.