Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, Dan Radu, în staţiunile de pe Valea Prahovei se circulă cu viteză redusă, coloanele de maşini formate pe ambele sensuri de mers ale DN 1 întinzându-se pe câţiva kilometri. Conform reprezentanţilor Dispeceratului Drumuri Naţionale şi Europene Bărcăneşti, circulaţia rutieră este îngreunată între Comarnic şi Azuga, aici existând poliţişti care acţionează pentru fluidizarea traficului.
De asemenea, începând cu ora 12,20, s-a luat măsura devierii traficului rutier de pe DN 1, dinspre Braşov către Valea Prahovei, pe ruta ocolitoare DN 1A Săcele – Cheia – Ploieşti, în vederea evitării ambuteiajelor pe raza staţiunilor montane.
Avertizare de la Poliția Rutieră
În aceste condiții, Poliţia Rutieră a emis o atenţionare destinată conducătorilor auto cerându-le să adopte o conduită preventivă în trafic şi să respecte indicaţiile poliţiştilor rutieri, care acţionează cu precădere pe principalele drumuri, pentru fluidizarea traficului şi preîntâmpinarea producerii unor evenimente nedorite.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), poliţiştii recomandă totodată pietonilor să evite să circule pe partea carosabilă şi să folosească pentru traversare numai trecerile pentru pietoni marcate şi semnalizate, asigurându-se temeinic înainte de a traversa.
De asemenea, poliţiştii reamintesc conducătorilor auto că, în această perioadă, efectivele de poliţie rutieră vor avea în vedere şi depistarea şi sancţionarea celor care conduc autovehicule în timp ce se află sub influenţa băuturilor alcoolice, sens în care vor fi efectuate controale în trafic. Întrucât mulţi cetăţeni au ales să-şi petreacă sărbătorile de iarnă în staţiunile montane, valorile de trafic înregistrate pe DN 1 sunt ridicate. În aceste zile sunt folosite la capacitate maximă aparatele video de supraveghere a traficului şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor, se mai arată în comunicatul IGPR.
Direcţia Rutieră din IGPR recomandă participanţilor la trafic să se informeze temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor, să adapteze viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic. De asemenea, luminile de întâlnire trebuie să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, în cazul în care vizibilitatea este redusă. O atenţie deosebită va fi acordată sistemului de ventilaţie-dezaburire a parbrizului şi lunetei maşinii care trebuie să funcţioneze foarte bine.
Operatorii de transport ce deţin autovehicule cu masa mai mare de 3,5 tone au obligaţia legală de a monta pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele şi pe drumurile stabilite, se mai arată în comunicatul IGPR.
Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere. De asemenea, dacă au mai puţin de un an vechime în conducere, viteza maximă admisă pentru aceştia în afara localităţilor este cu 20 km/h mai mică decât viteza legală. Poliţia Rutieră aminteşte cetăţenilor români care s-au întors acasă că legislaţia în domeniu este la fel de fermă şi în România, iar regulile de circulaţie trebuie respectate oriunde s-ar deplasa.
UPDATE:
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că în judeţul Braşov, începând cu ora 13,50, s-a luat măsura restricţionării temporare a traficului rutier pe DN1E şi dinspre Râşnov către Poiana Braşov.

La ora 12,45 a fost restricţionat traficul pe DN 1E dinspre Braşov către Poiana Braşov, din cauza numărului mare de maşini de pe raza staţiunii.

Poliţiştii vor permite accesul către Poiana Braşov în măsura în care locurile de parcare din staţiune se vor elibera.
Sursa: Agerpres