Divorţul s-a consumat, dar va lăsa urme. Asta a lăsat să se înţeleagă Michel Barnier, negociatorul şef al Uniunii Europene pentru Brexit, marţi. “Brexit rămâne un divorţ. Este o slăbire a ambelor părţi, este lose-lose”, a declarat el la microfonul France Culture, scrie Le Figaro. 

“Am văzut dificultăţi, am văzut întreprinderile şi pescarii confruntaţi cu Brexit. Să fii afară este foarte diferit de a fi înăuntru”, a adăugat el.

Michel Barnier afirmă totuşi că are sentimentul unei misiuni îndeplinite prin semnarea celor două acorduri, unul politic şi instituţional, celălalt economic şi comercial. “Interesele diferitor ţări ale Uniunii sunt puţin diferite. Am încercat să ascult pe toată lumea, să respect pe toată lumea”, asigură el. Negociatorul şef al UE a scos în evidenţă virtuţile “pedagogice” ale acestei negocieri. “Am spus adevărul tuturor, în acelaşi timp si pe toate subiectele”.

O supraveghere reciprocă

Pe marginea acordului semnat in extremis de Crăciun între UE şi Regatul Unit, Michel Barnier insistă asupra dispoziţiilor de supraveghere reciprocă privind ajutoarele de stat şi respectarea normelor. “Avem o supraveghere reciprocă. Dacă există o distorsiune a concurenţei, atunci cealaltă parte poate reacţiona. Acest lucru a fost în centrul negocierilor vreme de patru ani. Am găsit instrumentele pentru a controla divergenţele. Se va vedea la utilizare cum sunt evaluate”.

În continuare, Michel Barnier avertizează “demagogii” şi “nostalgicii” care “utilizează” mânia socială. “Trebuie să fim atenţi. Cei care susţin ieşirea din UE nu o mai fac. Brexit a arătat că UE nu este o închisoare, poţi să ieşi, dar trebuie să-ţi asumi consecinţele”.