Probleme immense la granițele României. Totul a fost făcut public. Cei de la Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova au identificat 64 de surse radioactive care se află în afara controlului legal. Și asta doar în ultimele trei luni. Deșeurile radioactive au fost descoperite după mai multe investigații în Basarabia.

Cel mai recent caz de identificare şi neutralizare a surselor radioactive a fost înregistrat la data de 20 august, în aria de competenţă a Aeroportului Internaţional Chişinău. Ofiţerii Centrului Antiterorist al SIS în cooperare cu Agenţia Naţională de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice (ANRANR) şi IGPF al MAI au identificat 30 de surse radioactive aflate în cadrul dispozitivelor cu termen de uzură învechit de tip Rio – 3 (dispozitiv utilizat la aeronavele de tip sovietic pentru detectarea grosimii stratului de gheaţă de pe aeronavă) ce depăşea considerabil fonul natural de radiaţie, conform adevarul.ro.

SIS desfăşoară acţiuni în vederea identificării surselor şi materialelor radioactive şi toxice care pot aduce prejudicii majore securităţii naţionale, populaţiei şi mediului. La fel, acţiunile ofiţerilor de informaţii au drept scop evitarea plasării în vizor şi utilizarea acestora de către entităţi extremist-teroriste internaţionale, cât şi transbordarea lor peste hotarele ţării având intenţii de comitere a infracţiunilor grave şi deosebit de grave, mai spune sursa citată.