Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marţi decretul prin care îl desemnează pe Florin Cîţu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, informează Administraţia Prezidenţială.

Conform articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Va cere votul de încredere al Parlamentului

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţă comună.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

”Am decis să-l desemnez pe Florin Cîțu pentru poziția de prim-ministru”

Președintele Klaus Iohannis a susținut marți seară o declarație, la scurt timp de la terminarea consultărilor de la Palatul Cotroceni.

”Săptămâna trecută după prima rundă de consultări am spus că e nevoie de câteva zile pentru ca lucrurile să se cristalizeze. S-au cristalizat. Între timp o coaliție formată din PNL, USR PLUS și UDMR a dovedit deja majoritatea în parlament și cu ocazia consultărilor, liderii s-au prezentat împreună și au propus un candidat pentru funcția de premier.

Luând în considerare acestea, am decis să-l desemnez pe Florin Cîțu pentru poziția de prim-ministru”, a transmis președintele Klaus Iohannis.

Iohannis a primit protocolul coaliţiei care îl susține pe Cîțu

La discuții au fost prezenți preşedintele PNL, Ludovic Orban, copreşedinţii Alianţei USR PLUS Dan Barna şi Dacian Cioloş, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, precum şi premierul propus de coaliţie – Florin Cîţu.

La începutul întrevederii, Ludovic Orban i-a înmânat preşedintelui Klaus Iohannis protocolul coaliţiei. Acesta i-a felicitat pentru formarea unei coaliții și pentru „viteza” cu care a fost constituit Parlamentul.

„Felicitări pentru formalizarea coaliţiei. Felicitări pentru viteza cu care aţi reuşit să promovaţi demersurile în Parlament. Recunosc că este prima dată când văd un Parlament constituit şi cu conducerile alese într-o zi…, excelent, o zi şi un pic dintr-o noapte”, a spus şeful statului.

Luni seara, liderii PNL, USR PLUS şi UDMR au semnat acordul de guvernare 2020 – 2024.