După negocierile în vederea formării noului Guvern, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a fost puternic contestat în interiorul propriului partid, punându-se problema întrunirii Biroului Politic Naţional pentru a-i cere socoteală fostului premier pentru modul în care a renunţat la anumite ministere în favoarea celor din USR-PLUS şi UDMR.

Ludovic Orban infirmă informaţii vehiculate în spaţiul public şi afirmă că BPN nu a fost convocat pentru sâmbătă. În plus, liderul liberal îi ironizează pe colegii săi care i-au cerut socoteală: “Asta ar fi culmea, niciodată nu pot fi toți mulțumiți.”

BPN este convocat de președintele PNL, de jumătate dintre membrii Biroului Politic sau de o treime dintre filiale. BPN nu a fost convocat. Prioritatea noastră este învestirea Guvernului, sunt necesare măsuri care trebuie adoptate pe final de an, care să permită începerea reformelor, combaterea pandemiei trebuie să fie pe primul plan.

Asta ar fi culmea, niciodată nu pot fi toți mulțumiți și încă n-am terminat negocierile. Toate funcțiile și toate portofoliile vor fi negociate în BPN și vom analiza fiecare portfoliu în parte, în așa fel încât să nominalizăm cele mai bune soluții ale partidului”, a declarat, sâmbătă, Ludovic Orban.

“Acum suntem într-o coaliție (…) suntem parteneri şi vom colabora”

Liderul liberalilor mai afirmă că a respectat întru totul mandatul primit de la Biroul Politic Naţional şi reaminteşte că PNL va da premierul şi va deţine 9 ministere. Suntem totuşi într-o coaliţie, spune Orban şi “nu trebuie să fie nicio problemă din faptul că un anumit portofoliu este deținut de un alt partid din coaliție”. Preşedintele PNL precizează că au fost situaţii în care toate cele trei părţi implicate şi-au dorit acelaşi minister şi a fost normal să existe cedări de o parte sau alta.

“Eu am respectat mandatul BPN-ului întru totul. Mandatul a fost acela de a merge pe una dintre propunerile avansate, iar una dintre variante era Florin Cîțu premier și funcția de președinte al Camerei Deputaților. PNL deține premier și 9 portofolii de guvernare.

Sigur, nu mai suntem Guvern monocolor, acum suntem într-o coaliție. Nu trebuie să fie nicio problemă din faptul că un anumit portofoliu este deținut de un alt partid din coaliție, pentru că noi suntem parteneri, noi vom colabora și vom susține fiecare ministru.

Bineînțeles că nu poate să fie toată lumea mulțumită. Suntem într-o negociere, au fost situații în care toate cele 3 partide au dorit același minister și este normal să existe cedări. Pentru noi este important ca România să aibă cât mai rapid un Guvern, un Guvern care să lucreze pentru România”, a mai precizat preşedintele PNL.

Sursa foto: INQUAM Photos, Sabin Cirstoveanu