Surpriză totală. Deși se credea că negocierile între partidele de centru Dreapta vor mai dura zile bune, totul a ajuns la final. S-a decis cine va fi propunerea de premier al României. Acesta va fi liberalul Florin Cîțu, fostul ministru al Finanțelor.

Florin Cîțu, propunerea de premier a Dreptei

Florin Cîțu va fi premierul propus de coaliția PNL, USR-PLUS și UDMR. Anunțul a fost făcut de către șeful PNL, Ludovic Orban, vineri seară, după negocierile dintre cele trei formațiuni politice. Cei de la USR PLUS și-au comunicat în mod clar preferința pentru Florin Cîțu, deși Ludovic Orban nu a fost încântat de această variantă.

Mai mult, Ludovic Orban a anunțat și ce ministere vor prelua cei de la PNL în noul Guvern. Negocierile în privința ministerelor sunt finalizate, mai urmează cele pe programul comun de guvernare. „Așa cum ne-am angajat imediat după ce românii și-au exercitat dreptul de vot să formăm o coaliție de centru-dreapta care să permită o guvernare performantă, astăzi cele trei formațiuni politice au ajuns la o înțelegere în ceea ce privește constituirea guvernului, structura guvernului și, de asemenea, pozițiile care vor fi ocupate de cele trei formațiuni.

În ceea ce privește funcțiile cele mai importante în stat, Florin Cîțu este candidatul la funcția de prim-ministru, susținut de UDMR, USR-PLUS și PNL. În ceea ce privește cele două poziții de președinte de la Parlament, președintele Senatului va aparține unui candidat de la USR-PLUS, președintele Camerei Deputaților, unui candidat din partea PNL

PNL preia MAPN, Externele, Internele, Finanțele și Educația. Echipa de program de guvernare a făcut progrese semnificative. În zilele următoare vom prezenta și un program de guvernare comun. „În ceea ce privește guvernul, în afară de premier, am decis portofoliile care urmează să fie ocupate de cei care vor forma guvernul. Este vorba de doi vicepremieri. De asemenea, guvernul va avea 18 ministere. Din acestea, 9 vor fi conduse de reprezentanți ai PNL, 6 vor fi conduse de reprezentanți ai USR-PLUS și 3 vor fi conduse de reprezentanți ai UDMR”, a mai spus Ludovic Orban.