E război total în Partidul Naţional Liberal, după ce mai mulţi lideri din teritoriu au cerut convocarea de urgenţă a unui Birou Politic Naţional (BPN) pentru a analiza modul în care preşedintele partidului, fostul premier Ludovic Orban, a negociat cu liderii USR-PLUS şi UDMR împărţirea ministerelor.

Este vorba, în principal, despre mai mulţi lideri din Ardeal, printre care Ilie Bolojan şi Emil Boc, care au dorit convocarea BPN pentru a se discuta cum au fost împărţite ministerele la negocieri. Surse liberale afirmă că Ludovic Orban ar fi fost de acord cu convocarea BPN pentru sâmbătă seara.

Biroul Politic Naţional ar urma să fie organizat de la ora 19:00, însă liberalii aflaţi în tabăra lui Ludovic Orban contestă vehement această întâlnire, afirmând că este nestatutară atât timp cât nu a fost de fapt convocată de preşedintele PNL, au declarat surse din partid pentru Adevărul.

Cedarea acestor ministere i-a infuriat pe mulţi liberali

Se pare că pe grupurile interne din PNL a fost publicat un mesaj, transmis în numele lui Ludovic Orban, potrivit căruia Biroul Politic Naţional nu a fost convocat statutar şi el ar urma să fie convocat abia atunci când se vor încheia negocierile.

Principalele nemulţumiri ale liberalilor vizează cedarea în bloc către viitorii parteneri de guvernare a unor ministere considerate extrem de importante în perioada următoare. Ar fi vorba aici despre Ministerul Fondurilor Europene, condus în prezent de Marcel Boloş, Ministerul Transporturilor, condus de Lucian Bode, şi de Ministerul Dezvoltării, condus de Ion Ştefan.

Ministerele pe care le-ar fi cedat liberalii ar urma să dispună de fonduri importante în anii ce vor urma şi sunt ministere vizibile, ceea ce a dus la reproşuri cum că Partidul Naţional Liberal a ajuns să se mulţumească doar cu câteva portofolii mai importante şi cu câteva nesemnificative, precum Ministerul Culturii sau cel al Educaţiei.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea