Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a anunţat că joi, 10 decembrie, vor începe negocierile cu cei din USR PLUS, UDMR, precum şi cu minorităţile naţionale pentru formarea unor majorităţi în noul Parlament.

„În cadrul reuniunii Biroului Politic Naţional am stabilit partenerii posibili cu care negociem formarea unei majorităţi parlamentare pentru susţinerea Guvernului. Este vorba de USR PLUS, UDMR, de asemenea vom purta discuţii şi negocieri şi cu grupul minorităţilor din Camera Deputaţilor. Există şansa de formare a unei majorităţi parlamentare.

În baza rezultatelor pe care le avem în acest moment este indicată clar posibilitatea de formare a unei majorităţi. (…) Vor urma paşii de negociere începând de mâine”, a declarat, miercuri, fostul premier.

În plus, Ludovic Orban a mai precizat că Biroul Politic Naţional a decis formarea unei echipe de negociere, care va fi condusă de el şi de premierul propus, Florin Cîţu. Oamenii ce vor face parte din această echipă vor negocia programul de guvernare, formula de Guvern şi vor purta şi discuţii legate de Parlament şi de şefia Camerei Deputaţilor, dorită şi de Ludovic Orban, dar şi de Dan Barna.

Cine va merge la negocieri din partea liberalilor?

Potrivit votului dat în BPN, liberalii aleşi sunt:

  • Ludovic Orban, Florin Cîţu, Rareş Bogdan şi Robert Sighiartău – negocierile pe partea politică şi împărţirea ministerelor;
  • Alina Gorghiu, Raluca Turcan şi Florin Roman – negocierile pe împărţirea funcţiilor parlamentare;
  • Florin Cîţu, Cristian Buşoi şi Ionel Dancă – negocierea programului de guvernare.

„Noi suntem concentraţi şi pe programul de guvernare şi pe identificarea celor mai buni candidaţi de miniştri. (…) O să existe o negociere legată de portofolii, dar în ceea ce mă priveşte pe mine sunt adeptul, mai ales când este vorba de un lucru atât de important pentru ţară cum este formarea unui guvern, să comunicăm doar în momentul în care se iau decizii”, a mai declarat, miercuri, Ludovic Orban.