Biroul Electoral Central (BEC) admite cererile formulate de Partidul Național Liberal – Filiala Caraș-Severin și Organizația Moldova Nouă privind anularea alegerilor în Circumscripția electorală nr. 6, Moldova Noua, județul Caraș-Severin.

De asemenea, BEC anulează alegerile pentru funcția de primar și candidatura la funcția de primar al orașului a lui Torma Adrian Constantin din partea Alianței electorale PSD – Pro România.

Decizia a fost luată în urma contestaţiei PNL, care a reclamat grave erori în completarea proceselor verbale de consemnare a rezultatelor votării, precum şi mai multe incidente în unele secţii de votare.

„Biroul Electoral Central constată că domnul Torma Adrian Constantin a candidat pentru funcţia de primar al oraşului Moldova Nouă cu toate că, prin hotărâre judecătorească definitivă, pronunţată în temeiul art. 54 din Legea nr. 115/2015 şi care beneficiază de autoritate de lucru judecat, candidatura sa fusese în mod definitiv respinsă pentru neîndeplinirea în mod cumulativ a condiţiilor legale (…)

O atare participare a Alianţei Electorale PSD-Pro România în competiţia electorală a fost posibilă ca urmare a faptului că acest competitor electoral a insistat şi a obţinut admiterea candidaturii domnului Torma Adrian Constantin pentru funcţia de primar al oraşului Moldova Nouă la alegerile locale din anul 2020 după pronunţarea hotărârii judecătoreşti definitive şi cu ignorarea efectelor acesteia, cu încălcarea vădită a prevederilor art. 54 din Legea nr. 115/2015 şi fără îndeplinirea condiţiilor legale pentru a putea candida până la data de 18.08.2020, când s-a încheiat perioada de depunere a candidaturilor”, scrie BEC în decizia de anulare.

În fine, Biroul Electoral Central mai dispune repetarea scrutinului electoral la data de 11.10.2020.

Decizia BEC o puteți citi integral aici.

Reacția PSD la decizia BEC

Partidul Social Democrat „nu va sta cu mâinile în sân” în privinţa deciziei BEC de anulare a alegerilor pentru funcţia de primar în Moldova Nouă, „pentru că este o judecată cu dublă măsură”, a declarat joi prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu.

„Acolo a fost un întreg proces, e un pic mai lungă explicaţia. S-a contestat iniţial în perioada de dinainte de campania electorală, s-a ajuns la decizii ale instanţelor care au spus că domnul Torma poate să candideze, s-au făcut contestaţii în continuare, inclusiv după această decizie a instanţei la BEC de către PNL, toate fiind respinse. Cred că sunt vreo trei sau patru decizii ale instanţei, iar acum a apărut încă o contestaţie, după care a fost soluţionată în mod pozitiv pentru PNL, deşi alte trei sau patru pe aceeaşi fundamentare, în urmă cu trei săptămâni – patru, în acea perioadă de depunere de candidaturi, au fost respinse. O să analizăm acea situaţie. A fost publicată decizia BEC, dar în mod clar nu vom sta cu mâinile în sân, pentru că este judecată cu dublă măsură, având în vedere toate celelalte decizii ale BEC de până acum”, a spus Grindeanu, într-o conferinţă de presă.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin