UPDATE: Un număr de 15 copii au fost transportați la spital după deratizarea din Școala 133 din Capitală, iar în urma măsurătorilor efectuate de echipele de specialitate s-a constatat că nu au fost depășite pragurile de alarmare. Pana în acest moment au fost transportati 15 copii la spital: 13 la Grigore Alexandrescu și 2 Marie Curie.

„În urma măsuratorilor efectuate de echipajul CBRN nu au fost depasite pragurile de alarmare”, transmite ISU București-Ilfov, care precizează că e vorba de 500 de elevi evacuați.

_____

Nouă copii de la Şcoala 133 din Bucureşti au ajuns la spital marţi, potrivit unei informări a Ministerului Sănătăţii, după ce mai mulţi elevi au acuzat un disconfort respirator în urma procedurilor de igienizare efectuate în unitatea de învăţământ, care de altfel a şi fost evacuată.

Dintre aceştia, şapte au ajuns la Spitalul de Copii “Grigore Alexandrescu”, iar doi – la Spitalul “Marie Curie”.

În total, 24 de elevi au fost examinaţi la cabinetul şcolar.

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a trimis la Şcoala 133 o echipă de inspectori sanitari pentru a verifica situaţia care a dus la evacuarea unităţii de învăţământ, a informat Ministerul Sănătăţii.

Ştire iniţială:

Elevii erau în clasa a VIII-a și au fost evacuați marți din școală, potrivit Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB). Aceştia au acuzat simptome de disconfort respirator. Anterior, în cursul zilei de marți, clasa fusese igienizată, ca urmare a apariției unor cazuri de gripă.

Copii ar fi fost intoxicati cu cu o substanta toxică pentru eradicarea sobolanilor, au dezvăluit pentru EVZ.ro oficiali prezenți la fata locului. Informatiile preliminare arată că substanța a fost folosită la subsolul școlii. Urmează ca, la finalizarea intervenției ISU, sa fi stabilită cauza exactă. Cert este că elevilor li s-a făcut rău aproape în același timp, după ce vaporii de la subsol au ajuns în clase. Efectul s-a redus dup ce cadrele didactice au deschis ferestrele.

Măsura de a nu permite accesul elevilor sau personalului în școală, timp de 24 de ore, de la dezinfectare nu a fost prevăzută în procesul verbal realizat după efectuarea dezinfectării, precizează sursa citată. Prin urmare, școala a permis accesul elevilor și personalului. „Astăzi, după ce acei elevi au acuzat disconfortul respirator, școală a anunțat și salvarea și pompierii”, precizează oficalii ISMB.

Conform sursei citate, este posibil ca elevii să se fi inhalat un gaz toxic. „La caz au fost direcționate ambulanțe SMURD și un echipaj CBRN pentru a identifica sursa”, precizează reprezentanții ISU București.

În incinta școlii acționează două ambulanțe SMURD și una de la Serviciul de Ambulanță București Ilfov, pompierii și paramedicii solicitând suplimentarea dispozitivului. În plus, la fața locului a mers și primarul Sectorului 4, dar și polițiști de la Brigada Rutieră a Capitalei, pentru a fluidiza traficul din zonă.