Semnal de alarmă la nivel mondial. Premierul Boris Johnson anunță că ”un tsunami omicron vine” în Regatul Unit, relatează AFP.

Potrivit acestuia, numărul infectărilor continuă să crească, el adăugând că doar două doze de vaccin nu vor suficiente pentru protecția întregii populații.

”Nimeni nu trebuie să se îndoiască! Există un tsunami omicron care soseşte şi mi-e teamă că nu este clar că două doze de vaccin nu sunt suficiente pentru a asigura nivelul de protecţie de care avem nevoie”, a avertizat Boris Johnson într-o alocuţiune televizată, în care a anunţat că persoanele în vârstă de peste 18 ani din Anglia pot fi vaccinate cu un ”booster” până la sfârşitul lui decembrie, cu puţin mai devreme decât se prevedea iniţial.

De menționat este faptul că, pe lângă Marea Britanie, celelalte provincii precum Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor urmează și ele de asemenea, să-şi accelereze programul de vaccinare.

În ceea ce privește atitudinea populației, Boris Johnson anunță că centrele de vaccinare urmează să se multiplice, programul să fie prelungit, să fie desfăşuraţi militari, iar mii de vaccinatori să fie formaţi.

Îngrijorările lui Boris Johnson vin în contextul în care oficiali în domeniul sănătăţii au anunţat duminică o creştere a nivelului alertei Covid-19, din cauza unei ”creşteri rapide” a cazurilor de contaminare cu varianta omicron a SARS-CoV-2.

Mai exact, conform autorităților sanitare din Marea Britanie, nivelul creşte de la trei la patru, adică al doilea cel mai ridicat nivel, care alertează cu privire la faptul că ”transmiterea este ridicată, iar presiunea asupra serviciilor de sănătate este generalizată şi importantă sau în creştere”.

Coronavirusul face ravagii în Marea Britanie

”Primele elemente arată că Omicron se răspândeşte mult mai rapid ca (varianta indiană) Delta şi că protecţia oferită de vaccin împotriva bolilor simptomatice Omicron este redusă”, subliniază ei.

Deși până în momentul de față nu se cunoaște exact cât de periculoasă este varianta Omicron, specialiștii britanici anunță că situația ”va fi mai clară în săptămânile viitoare”. Totodată, aceștia subliniază că există deja spitalizări din cauza omicron şi este ”probabil” va numărul acestora ”să crească rapid”.

Totodată, în cursul zilei de duminică, Ministerul britanic al Sănătăţii anunța că începând de marţi, cazurile de contact vaccinate complet ale persoanelor testate pozitiv covid-19 urmează să fie îndemnate să efectueze zilnic teste antigenice timp de şapte zile.

De cealaltă parte, persoanele care nu sunt vaccinate este necesar să rămână izolate timp de zece zile. Pe lângă aceste măsuri, Boris Johnson anunță o întoarcere la munca la distanţă şi introducerea paşaportului sanitar în anumite locuri, măsuri care urmează să fie supuse tot în cursul zilei de marți unui vot în Camera Comunelor.

Amintim faptul că la momentul actual, Regatul Unit este cel mai de afectat de pandemia Covid-19 şi a înregistrat peste 146.000 de morţi şi peste 50.000 de contaminări noi zilnic.