Toată lumea vrea să afle ce și-au spus CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la începutul anului trecut, când UE se lupta pentru a-și asigura aprovizionarea cu vaccinuri. Totul a pornit de la unele acuzații lansate de Ombudsmanul european, Emily O’Reilly, scrie Fortune.

Femeia însărcinată cu supravegherea instituțiilor UE, Ombudsmanul European Emily O’Reilly, a declarat că Executivul UE se face vinovat de „administrare defectuoasă”, din cauza modului în care a refuzat să dea informații unui jurnalist care dorea să afle conținutul SMS-urilor dintre șeful Pfizer și von der Leyen, din februarie 2021.

Înșiși Von der Leyen și Bourla au recunoscut existența mesajelor pe care le-au schimbat, într-un articol publicat în aprilie 2021 în New York Times. Acordul rezultat între UE și Pfizer, pentru 1,8 miliarde de doze, a fost de cinci ori mai mare decât acordul Pfizer cu Statele Unite. Iar Bourla, așa cum afirma la acel moment, a avut cu șefa Comisiei Europene” discuții profunde”.

De unde a pornit scandalul

Pentru a afla ce au presupus acele ”discuții profunde”, Alexander Fanta, jurnalist la publicația germană Netzpolitik, a solicitat acces la acele SMS-uri la și orice alte documente conexe. Comisia Europeană a dat câteva documente (inclusiv un comunicat de presă), dar a refuzat să predea mesajele, susținând că nu există nicio înregistrare a acestora.

După ce Fanta s-a plâns Ombudsmanului European , aceasta a descoperit că Executivul UE nu a cerut niciodată SMS-urile lui von der Leyen, pe motiv că astfel de mesaje nu se încadrează în regulile de transparență. Conform acestor criterii de transparență, SMS-urile sunt „de scurtă durată și sunt informale” și, prin urmare, nu pot fi calificate ca înregistrări.

Acuzații dure ale Ombudsmanului European

Emily O’Reilly nu a înghițit o astfel de justificare, arătând că ”este clar” că mesajele se înscriu în cadrul legislaţiei europene privind accesul publicului la documente”, iar „publicul poate avea acces la ele, dacă acestea privesc activitatea instituţiei”. Mai mult, spune ea, faptul că „nu a fost făcută nicio tentativă de a identifica dacă SMS-urile respective existau”, dovedește că „acest mod de a acţiona nu răspunde aşteptărilor în materie de transparenţă”.

Prin urmare, Emily O’Reilly cere acum Comisiei Europene să solicite biroului lui von der Leyen aceste SMs-uri și, dacă le găsește, să evalueze în mod corespunzător dacă ar trebui puse la dispoziția publicului. Comisia a spus că va răspunde acestei cereri până la termenul dat, de 26 aprilie.

Comisia Europeană, ținta acuzațiilor privind secretomania vaccinurilor

Scandalul pe cale să explodeze vine în continuarea unor acuzații formulate de diferite organizații în ultimii ultimii doi ani, Executivul UE fiind criticat pentru faptul că ține la secret negocierile pe care le-a avut cu producătorii de vaccinuri.

Von der Leyen a ieșit basma curată dintr-o altă anchetă

De asemenea, nu e prima dată când numele lui von der Leyen se află în centrul unor scandaluri legate de achiziții și dispariția unor SMS-uri.

În 2019, când a devenit șefa Comisiei Europene,   Von der Leyen era în centrul unei investigații parlamentare germane privind contractele acordate în timpul mandatului său ca ministru al Apărării. În timpul mandatului ei, cheltuielile de consultanţă au atins nivelul zecilor de milioane, acuzaţiile împotriva sa variind de la încredinţarea inadecvată a contractelor și până la nepotism. Von der Leyen a fost în cele din urmă scoasă basma curată din acea anchetă, dar nu înainte de a se afla că nu unul, ci două dintre telefoanele ei, care ar fi putut oferi dovezi cruciale, s-au ”evaporat”.