Pfizer a dat lovitura. Avem un medicament împotriva COVID. Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat joi că a aprobat pastila anti-Covid produsă de Pfizer. Ea devine, astfel, primul medicament antiviral administrat pe cale orală autorizat în Uniunea Europeană, relatează Reuters.

Cei de la Agenţia Europeană pentru Medicamente au recomandat ca Paxlovid să fie autorizat pentru tratamentul COVID-19 la adulţii care nu au nevoie de oxigen suplimentar. Ea poate fi administrată şi în cazul celor care prezintă un risc crescut ca boala să devină gravă, a transmis autoritatea de reglementare europeană, potrivit unui comunicat.

Ce state UE au cumpărat medicamentul-minune

Aprobarea de către EMA permite statelor membre ale UE să folosească un nou instrument pentru a combate COVID. Italia, Germania și Belgia se numără printre puținele țări din UE care au cumpărat medicamentul.

În decembrie, Statele Unite au autorizat Paxlovid și Molnupiravir, un medicament similar dezvoltat de Merck. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spunea joi că Pfizer a cerut autorităților din România crearea unui fond național care să despăgubească eventualele victime ale administrării medicamentelor sale inovative, ceea ce ar crea foarte multe rezerve.

La începutul lunii ianuarie, EMA anunța că ar putea emite „în câteva săptămâni” o decizie dacă să aprobe folosirea tratamentului Pfizer cu două medicamente Paxlovid. În ceea ce privește eficiența acestora, într-un test clinic, acesta a fost aproape 90% eficient în prevenirea spitalizării și deceselor atunci când a fost administrat într-o fază timpurie pentru pacienți cu risc ridicat de boală severă.

Ce se întâmplă cu pastila de la Merck

Amintim faptul că în 2021, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a ghidat state membre cum să folosească ambele pastile antivirale ca tratamente de urgență, în vreme ce desfășura analize pentru a ajuta țările să decidă în privința aprobării rapide înaintea celei formale la nivelul UE. La acel moment, Autoritatea de reglementare a UE transmitea că experții care revizuiesc noile medicamente se întâlnesc „cu obiectivul de a încheia evaluarea, dacă este posibil” a tratamentului dezvoltat de Pfizer, numit Paxlovid.

Aprobarea pastilei are loc înainte de analiza finală a medicamentului similar, dar mai puțin eficient, dezvoltat de Merck, în luna februarie. Referitor la pastila Merck, asemănătoare cu cea produsă de Pfizer și dezvoltată cu Ridgeback Biotherapeutics, analiza EMA durează mai mult decât cea pentru Pfizer, în ciuda eforturilor depuse de primul producător. O sursă preciza că acesta este motivul pentru care autoritățile au nevoie de mai mult timp.

„Merck a aplicat mai devreme decât Pfizer, însă apoi ei au trimis ultimele date privind eficacitatea mai târziu, și astfel le-a luat mai mult autorităților europene să examineze ultimele informații”, arată sursa anonimă citată de Reuters.