Pfizer ar putea da marea lovitură în doar câteva săptămâni, în contextul în care, potrivit Reuters, Agenția de reglementare a medicamentelor din UE este pregătită să decidă dacă să aprobe pastila Pfizer pentru tratarea Covid-19 la sfârșitul acestei luni.

De menționat este faptul că aprobarea pastilei ar avea loc înainte de analiza finală a medicamentului similar, dar mai puțin eficient, dezvoltat de Merck, în luna februarie, a declarat o sursă familiară cu situația prezentată.

Amintim faptul că în 2021, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a ghidat state membre cum să folosească ambele pastile antivirale ca tratamente de urgență, în vreme ce desfășura analize pentru a ajuta țările să decidă în privința aprobării rapide înaintea celei formale la nivelul UE.

La acel moment, Autoritatea de reglementare a UE transmitea că experții care revizuiesc noile medicamente se întâlnesc de luni până joi în această săptămână, „cu obiectivul de a încheia evaluarea, dacă este posibil” a tratamentului dezvoltat de Pfizer, numit Paxlovid. După evaluarea corectă, va fi comunicată o decize, preciza sursa citată.

„Vom comunica decizia spre sfârșitul săptămânii”, a adăugat EMA. În ceea ce privește statele interesate, Italia, Germania și Belgia sunt printre puținele țări UE care au cumpărat medicamentele.

Diferența dintre pastila Merck și Pfizer

Referitor la pastila Merck, asemănătoare cu cea produsă de Pfizer și dezvoltată cu Ridgeback Biotherapeutics, analiza EMA durează mai mult decât cea pentru Pfizer, în ciuda eforturilor depuse de primul producător.

O sursă preciza că acesta este motivul pentru care autoritățile au nevoie de mai mult timp.

„Merck a aplicat mai devreme decât Pfizer, însă apoi ei au trimis ultimele date privind eficacitatea mai târziu, și astfel le-a luat mai mult autorităților europene să examineze ultimele informații”, arată sursa anonimă citată de Reuters.

Trebuie menționat faptul că deși vaccnurile anti-covid sunt în centrul luptei contra pandemiei, reglementatorii analizează antiviralele, care pot fi administrate acasă, ca o nouă armă împotriva variantei mult mai răspândite a Omicron. La rândul lor, agențiile americane și britanice și-au dat aprobarea pentru ambele medicamente la tratarea anumitor pacienți adulți cu risc ridicat.

La începutul lunii ianuarie, EMA anunța că ar putea emite „în câteva săptămâni” o decizie dacă să aprobe folosirea tratamentului Pfizer cu două medicamente Paxlovid. În ceea ce privește eficiența acestora, într-un test clinic, acesta a fost aproape 90% eficient în prevenirea spitalizării și deceselor atunci când a fost administrat într-o fază timpurie pentru pacienți cu risc ridicat de boală severă.