Uniunea Europeană va implementa un mediu digital mai sigur pentru copii
Comisia Europeană a demarat o serie de investigații vizând platformele online, cu scopul de a verifica modul în care acestea protejează minorii și respectă standardele privind confidențialitatea și siguranța utilizatorilor. În acest context, Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Parlamentului European, a subliniat importanța unui mediu sigur pentru tineri, afirmând că „pentru tineri, e important acel ‘safe space'”.
Vicepreședintele Parlamentului European a explicat că un ‘safe space’ presupune un mediu sigur, fie el fizic sau online, lipsit de injurii, agresiuni, bullying și distribuirea neautorizată de conținut personal, cum ar fi fotografii.
El a subliniat importanța respectării regulilor în mediul digital și a precizat că Uniunea Europeană pornește de la principiul conform căruia ceea ce este ilegal în viața reală trebuie să fie ilegal și în spațiul online.
„Un safe space înseamnă să te simți în regulă în mediul în care ești, dacă e fizic sau pe internet. Adică nu cu înjurături, nu cu îmbrânceli și bullying, poze. Știți, tinerii noștri își mai trimit unii altora poze. Ei bine, acestea reprezintă conținut personal.
Nu poți să folosești poza iubitei, iubitului, să-l dai pe net. Deci toate au niște reguli, pentru că acum suntem într-o lume digitală și trebuie reglementate. Și aici, la Uniunea Europeană, este principiul ăsta: ce e ilegal pe stradă trebuie să fie ilegal și în online”, a explicat acesta la Antena 3.

UE nu este suficient de unită din punct de vedere al tratatelor, spune Nicu Ștefănuță
Nicu Ștefănuță a subliniat, de asemenea, că în contextul actual este esențial ca statele membre ale Uniunii Europene să dea dovadă de o coeziune mai puternică și să acționeze în unitate.
El a atras atenția asupra faptului că Uniunea Europeană nu este suficient de unită din punct de vedere al tratatelor, explicând că nivelul de integrare al Uniunii depinde de cât de mult permit statele membre. A precizat că puterile instituțiilor europene sunt stabilite prin acordul statelor membre, în urma conferințelor și tratatelor semnate.
În opinia sa, a venit momentul adoptării unui tratat mai solid, care să permită Uniunii să acționeze mai eficient, inclusiv în domeniul apărării. A subliniat că, în lipsa unei coordonări reale, Europa nu se poate apăra unitar în fața unor potențiale amenințări.
„Uniunea Europeană nu e suficient de unită la nivel de tratate, nu știu cum să zic. Adică Uniunea Europeană e fix atât de unită, încât îi permit statele ei membre. Știți că puterile astea, pe care le avem, vin din permisiunea pe care ne-o dau statele membre printr-o conferință și prin tratat.
Și eu consider că acum este exact momentul și este timpul să avem un tratat și mai solid, așa încât Uniunea Europeană să poată să ia niște măsuri, de exemplu pe apărare, pe militar.
Noi nu știm unii de alții. Dacă plimbăm un tanc de la Constanța până la Riga, păi trecem prin o grămadă de state membre, avem o grămadă de birocrație. Cum putem să ne apărăm cu adevărat ca o Europă, dacă, Doamne ferește, va fi cazul?”, a spus el.
Ar trebui să ne gândim mai mult la „statele unite ale Europei”
Ștefănuță a susținut că ar trebui să ne gândim mai mult la „Statele Unite ale Europei”, în care mai multe puteri să fie puse în comun. A argumentat că, în contextul actual, în care războaiele se poartă cu tehnologie avansată, o federalizare europeană ar consolida poziția Uniunii în relațiile internaționale.
De asemenea, a avertizat că incertitudinea privind angajamentul partenerilor externi, inclusiv al Statelor Unite, ar putea slăbi poziția României pe piețele financiare.
„Deci eu cred că trebuie să ne gândim un pic mai mult la acele ‘state unite’ ale Europei. Adică să pui mai multe puteri la comun.
Armatele profesioniste sunt profesioniste, cu profesioniști, și unde mai pui că, în lumea de astăzi, se luptă cu drone, cu aparatură? Dar ideea unei federalizări, unei nații europene mai unite, ar fi bună în momentul ăsta, pentru că am negociat cu ceilalți din extern, mai serioși, nu și cu aliații noștri din Statele Unite.
Uneori nu știi în ce direcție merge țara, dacă mai au încredere, dacă mai vor să coopereze cu noi. Și atunci, România ar fi într-o poziție mult mai slabă pe piețele financiare”, a mai spus vicepreședintele Parlamentului European.