Conexiuni prin parteneriate vechi și sedii comune
Cornelius Granig, președintele Media and Journalism Taskforce, a explicat într-un interviu pentru Antena 3 CNN că există o legătură între Călin Georgescu și Roland Schatz, un om de afaceri german care deține compania Media Tenor GmbH din Viena. Această firmă, cu activitate limitată, este deținută integral de Innovatio Verlags AG, o agenție de valori mobiliare din Elveția.
Potrivit expertului, aceeași companie elvețiană a fost anterior proprietara unei firme din Rusia cu același nume – Media Tenor – condusă de Elena Shmeleva, apropiată a lui Vladimir Putin. Granig afirmă că acest lanț de asocieri indică o legătură clară între anturajul lui Georgescu și cel al președintelui rus.
„Ştim că domnul Georgescu are un prieten, un partener cu care lucrează de mult timp, domnul Roland Schatz. Iar Ronald Schatz este directorul general al unei companii din Viena: Media Tenor GmbH. Iar această companie există din anul 2015. Este o companie mică, cu un singur angajat. Are un bilanţ redus, iar proprietarul companiei se află în Elveţia.
Această firmă din Elveţia a avut în trecut o companie-soră în Moscova, una denumită tot «Media Tenor». Directorul general al acestei companii din Moscova era Elena Shmeleva. Deci, aceasta a fost închisă în 2013, putem afirma cu certitudine că există dovezi că anturajul domnului Georgescu este conectat la anturajul domnului Putin, deoarece doamna Shmeleva lucrează în prezent cu domnul Putin şi apare public alături de acesta. Din acest motiv, ea se află şi pe lista sancţiunilor UE”, a spus acesta la Antena 3 CNN.
Călin Georgescu și Roland Schatz, asociați în cadrul unui institut ONU
Granig a mai indicat faptul că în 2016, Călin Georgescu a fost prezentat ca secretar executiv al Institutului Global pentru Sustenabilitate din cadrul ONU, al cărui birou de reprezentare din Viena împarte adresa cu Media Tenor GmbH.
Acest institut a fost fondat chiar de Roland Schatz. Deși nu există declarații recente comune, expertul susține că cei doi au colaborat în trecut și că este probabil ca legătura profesională să fi continuat în diverse forme.
„Domnul Georgescu a fost prezentat în anul 2016 ca secretar executiv al Institutului Global pentru Sustenabilitate al ONU. Şi acest institut are un birou de reprezentare în acelaşi apartament ca şi compania Media Tenor din Viena. Şi cred că fondatorul acestui institut este domnul Schatz.
Aşadar, în acest fel, ei sunt oarecum conectaţi. Nu avem nicio declaraţie de presă, nicio declaraţie de presă recentă pe care să o fi făcut împreună la Viena, dar, ştiţi, domnul Georgescu a locuit aproape 10 ani în Austria şi poate că în această perioadă au lucrat împreună, având în vedere că domnul Schatz are şi el un birou la Viena”, a declarat preşedintele Media and Journalism Taskforce pentru sursa citată.
Elena Shmeleva, un nume aflat pe lista de sancțiuni UE
Elena Shmeleva, menționată drept o verigă cheie în acest context, a fost managerul de campanie al lui Vladimir Putin în 2018 și apare în prezent în public alături de liderul rus. Din acest motiv, ea se află pe lista oficială a sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană.
Granig este de părere că legătura indirectă dintre Călin Georgescu și Elena Shmeleva, prin intermediul companiei Media Tenor, ridică semne de întrebare.
Președintele Media and Journalism Taskforce a avertizat că astfel de conexiuni ar trebui analizate în cadrul mai larg al războiului hibrid dus de Federația Rusă împotriva statelor europene. El a explicat că Rusia recurge tot mai frecvent la atacuri cibernetice și campanii de manipulare în spațiul public, în locul metodelor militare convenționale.
Potrivit acestuia, România ar fi fost expusă unor astfel de influențe în timpul alegerilor prezidențiale din noiembrie, când au fost promovați candidați care anterior nu beneficiau de notorietate publică sau de sprijin popular semnificativ.

O problemă care necesită investigații detaliate
Deși Granig nu a putut confirma cu certitudine o influență directă a Kremlinului asupra ascensiunii lui Călin Georgescu, el a subliniat că analiza fluxurilor financiare și a activităților concrete ale firmelor implicate ar putea oferi clarificări.
El a precizat că relațiile dintre Schatz și Shmeleva par să fie de durată, iar activitățile comune, deși în trecut, au ecouri și în prezent.
„Ceea ce trebuie analizat mai în detaliu sunt fluxurile financiare şi activităţile financiare, pe care aceste companii le desfăşurau în trecut şi le desfăşoară în prezent. Aşa că nu pot răspunde aici cu un DA clar, dar ceea ce pot spune este că este foarte clar că mediul domnului Georgescu are legături foarte bune cu mediul din jurul lui Putin. Recent, am avut o discuţie la Societatea Austriacă de Radiodifuziune despre războiul hibrid, pe care Rusia îl poartă, în principal, împotriva Europei.
Iar războiul hibrid înseamnă că există activităţi care sunt percepute ca activităţi de război, dar sunt diferite de activităţile militare tipice. Deci, nu avem tancuri care trag în ţara noastră, dar avem, de exemplu, atacuri cibernetice şi atacuri manipulative în sfera socială. Şi ceea ce observăm şi în Austria este că avem probleme cu alegerile noastre.
Am avut probleme în septembrie anul trecut, când au avut loc alegerile pentru Parlamentul naţional din cauza interferenţelor venite din partea unor actori din sfera rusă. Din fericire, în Austria, alegerile noastre nu au fost atât de periclitate, în timp ce, în România, în noiembrie, la alegerile prezidenţiale, am văzut că operaţiunea de manipulare a reuşit în mod evident pentru a promova candidaţi care înainte nu erau cunoscuţi publicului larg şi care nu au avut niciodată un astfel de sprijin din partea alegătorilor, aşa cum au avut după ce au fost atât de promovaţi în sfera socială”, spune acesta.