Israelul a început deja să distribuie primele pastile de la Pfizer împotriva coronavirus. Cei care au beneficiat primii de ele sunt pacienții cu riscă mai mare de a face forme grave de COVID-19. Duminică, a fost prima zi în care s-a administrat acest medicament cu scopul de a-i împiedica să se îmbolnăvească grav, potrivit The Times of Israel.

Astfel, două organizații de întreținere a sănătății israeliene au prescris Paxlovid, medicamentul de la Pfizer, la câțiva pacienți. De asemenea, fiecare pacient a primit instrucțiuni atente de la un farmacist despre cum să ia pastilele care au fost livrate la domiciliu.

Prima persoană care a luat medicamentul Pfizer împotriva COVID-19

Doi dintre primii selectați au fost Simcha Newmark, de 32 de ani, din Ierusalim și Ora Rosenzweig, din localitatea Ramat Hasharon. Un videoclip cu Rosenzweig și comentariile ambilor pacienți au fost publicate presei ebraice pentru informare.

„Am fost foarte bucuros să primesc apelul la care am fost informat că probabil că voi fi primul care va primi medicamentul în țară”, a spus Newmark, adăugând că nu se simțea bine de când a contractat virus.

Erez Carmon, șeful serviciilor medicale la centrul de comandă coronavirus din Meuhedet, a explicat că pastilele au fost administrate în circumstanțe foarte specifice pentru a preveni deteriorarea în rândul pacienților cu risc.

„Fără îndoială, aceasta este o zi emoționantă și sunt plin de speranță că, cu ajutorul ei, vom putea reduce spitalizările și scăderea numărului de incidente fatale”, a spus el.

Rosenzweig a spus că este triplu vaccinată, dar totuși s-a infectat cu COVID.

„Pentru că am alte probleme medicale, sunt foarte îngrijorată că situația mea se va deteriora și voi ajunge la spital”, a spus aceasta.

„Acest medicament îmi dă speranța că voi putea trece prin această boală relativ ușor. Chiar dacă există unele îngrijorări cu privire la medicament, preocupările cu privire la daunele cauzate de coronavirus sunt mai mari.”, a mai completat pacienta.

Medicamentele au ajuns încă de joi în Israel

Primul transport de pastile Pfizer a aterizat joi în Israel, una dintre primele țări din lume care a primit noul medicament. Livrarea a constat în câteva zeci de mii de pastile. Se spune că medicamentul costă țara în jur de 530 de dolari per pacient, deși încă nu este clar care va fi prețul pentru pacienții israelieni. Israelul a semnat un acord cu Pfizer pentru a cumpăra 100.000 de doze în total, potrivit rapoartelor presei ebraice.

Ce este pastila antivirală COVID-19 de la Pfizer, Paxlovid

Paxlovid este conceput pentru tratamentul la domiciliu al pacienților infectați cu COVID cu risc crescut de peste 12 ani. Pfizer a declarat FDA că, într-un studiu pe 2.250 de pacienți, pilula a redus cu 89 la sută spitalizările și decesele atunci când este administrată persoanelor cu boli ușoare până la moderată COVID-19 în termen de trei zile de la simptome. Mai puțin de 1% dintre pacienții care luau medicamentul au fost internați în spital și niciunul nu a murit la sfârșitul perioadei de studiu de 30 de zile, comparativ cu 6,5% dintre pacienții internați în grupul care au primit o pilulă placebo, care a inclus nouă decese.

Paxlovid sa dovedit eficient doar dacă este administrat în termen de cinci zile de la apariția simptomelor. Tratamentul constă în trei pastile luate de două ori pe zi timp de cinci zile. Două dintre pastile sunt Paxlovid, iar al treilea este un antiviral diferit care ajută la creșterea nivelului principalului medicament din organism.