Noile pastile anti-COVID vor fi disponibile în curând și în România, după cum anunță ministrul Sănătății. Alexandru Rafila a precizat că a avut loc deja discuții preliminare cu reprezentanții companiilor producătoare. De asemenea, CEO-ul Terapia Cluj anunță că la începutul lunii februarie aceste tratamente ar putea ajunge în farmaciile din România. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere că specialiști avertizează că aceste tratamente nu înlocuiesc vaccinarea și vor fi eliberate doar pe bază de rețetă persoanelor care s-au infectat și prezintă risc de agravare a bolii.

„Vaccinarea rămâne principala modalitate prin care putem limita pandemia, alături de alte măsuri de sănătate publică, asigurarea testării și a tratamentului în ambulator”, consideră ministrul Sănătății, prof.dr. Alexandru Rafila.

Cât costă o cutie de Paxlovid?

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) le-a aprobat deja și țări precum Germania, Marea Britanie sau Statele Unite au început deja să le comande. Unul dintre avantajele pe care-l aduc aceste noi pastile este acela că tratamentul poate fi făcut în sistem ambulatoriu.

Pastila Paxlovid, administrată sub formă de comprimate, este destinată pacienţilor cu forme uşoare şi până la moderate, în primele trei zile de la apariţia simptomelor. Tratamentul complet include o pastilă la fiecare 12 ore timp de cinci zile. În fazele doi şi trei ale testelor clinice s-a demonstrat că Paxlovid reduce simptomele grave, spitalizarea şi riscul de deces în 89% din cazuri, atunci când pacienţii primesc medicaţia în fazele incipiente.

Astfel, o cutie de Paxlovid, pastila produsă de Pfizer, costă 529 de dolari și tratamentul durează 5 zile. Producătorul precizează că pacienții vor trebui să ia trei pastile de două ori pe zi pe o perioadă de cinci zile – în total 30 de pilule/tratament, conform digi24.ro.

O cutie de pastile Molnupiravir e ceva mai scumpă

Pe de altă parte, pastila grupului Merck, Molnupiravir, dezvoltată în parteneriat cu Ridgeback Biotherapeutics, a redus spitalizările şi decesele cu aproximativ 30% într-un studiu clinic realizat pe voluntari din grupe de mare risc şi aflaţi în faze incipiente ale maladiei COVID-19. Molnupiravir trebuie să fie administrat în primele cinci zile după apariţia simptomelor.

O cutie de pastile produse de Merck costă 700 de dolari, tratamentul durează tot 5 zile și persoana infectată trebuie să ia 4 pastile de două ori pe zi, o cutie având 40 de pastile.

Producerea acestor medicamente costa mai puțin decât tratamentele actuale intravenoase, dar și mai puțin decât vaccinurile de pe piață.

Atât pastila Merck, cât şi pastila Pfizer ar putea fi instrumente foarte promiţătoare în tratamentul oferit persoanelor bolnave de COVID-19, mai ales în faţa riscurilor generate de varianta cu răspândire rapidă Omicron.