Ministrul Sănătății a fost întrebat dacă România va introduce certificatul de vaccinare cu trei doze, în cazul în care numărul infectărilor zilnice va depăși 70.000. În acest sens, Alexandru Rafila precizează că speră să nu se ajungă la un astfel de număr, adăugând că totuși nu este exclusă o astfel de evoluție, având în vedere bilanțul din ultimele zile.

Referitor la certificatul verde, ministrul susține că România este obligată să îl adopte pe cel pentru circulația în interiorul Uniunii, însă la nivel național, decizia se ia în funcție de prioritățile de sănătate publică.

El a adăugat că decizia se ia la nivelul Guvernului, după consultări cu toți actorii sociali și nu este luată de Ministerul Sănătății.

„Eu sper să nu ajungem la cele 70.000 de cazuri, dar nici nu pot să exclud acest lucru. Noi suntem obligați de legislația Uniunii Europene să îl adoptăm pe cel pentru circulația în interiorul Uniunii.

În ceea ce privește utilizarea în România, trebuie să luăm în considerare prioritățile de sănătate publică, dar și celelalte priorități care țin de funcționarea economiei. Nu este o decizie pe care o ia Ministerul Sănătății, trebuie luată la nivelul Guvernului după consultări cu toți actorii sociali”, a spus acesta.

Alexandru Rafila, despre valul 5 al pandemiei

Tot sâmbătă, Alexandru Rafila a vorbit și despre evoluția valului 5 al pandemiei. Ministrul se bucură de faptul că s-au reușit peste 100.000 de teste zilnice. Pe de altă parte, acesta a adăugat că numărul infectărilor se va menține ridicat în continuare, cel puțin zece zile, ajungând chiar și până la 40.000 de cazuri.

După mijlocul lunii Februarie, Rafila susține că trendul va fi unul descendent, însă până atunci, vârful valului 5 va fi deja atins.

„Ne preocupă procentul mare de teste pozitive din numărul total de teste, o treime sunt pozitive. E adevărat, testele pe care le facem sunt mult mai numeroase decât în perioada anterioară și e bine că am reușit să depășim 100.000 teste pe zi, dar în momentul în care vom asista și la scăderea proporției de teste pozitive putem să ne gândim că lucrurile o să ia o turnură favorabilă.

Deocamdată ne aflăm în perioada de creștere care va mai dura cel puțin 10 zile, după părerea mea. Cu siguranță vom depăși 40.000 de cazuri săptămâna viitoare”, a adăugat Rafila.