Bomba zilei de la Palatul Victoria!

Florin Cîţu nu se grăbeşte să ia act de demisiile miniştrilor USR PLUS

Premierul Florin Cîţu spune că încă nu a văzut demisiile miniştrilor USR PLUS, depuse marţi dimineaţă la Secretariatul General al Guvernului. Prim-ministrul spune că analizează întreaga situaţie înainte de a lua o decizie definitivă.

Mai mult, Cîţu admite că, după discuţia pe care preşedintele Iohannis o va avea cu Dan Barna, aceste demisii ar putea fi retrase.

Întrebat marţi când va lua act de demisii şi când va desemna miniştrii interimari, Florin Cîţu a declarat:

“Dați-mi voie să analizez întâi situația. În momentul acesta încă analizez situația politică.

Când o să iau o decizie, o să anunț. Nu am luat nicio decizie în acest sens (privind demiterea secretarilor de stat USR PLUS – n.red.). Eu în continuare mizez pe o guvernare de dreapta în România.”

Întâlnirea de la Palatul Cotroceni ar putea da totul peste cap?

În plus, întrebat de jurnalişti dacă demisiile miniştrilor USR PLUS ar putea fi retrase în urma discuţiei dintre Klaus Iohannis şi Dan Barna, prim-ministrul a răspuns: “Bineînțeles că este posibil!”, transmite Digi24.

Până acum, cei din USR PLUS au susţinut clar că singura modalitate prin care ar fi dispuşi să-şi retragă demisiile ar fi dacă ar veni un alt premier în locul lui Florin Cîţu.

Marţi, începând cu ora 16:00, Klaus Iohannis se întâlneşte cu vicepremierul demisionar Dan Barna, copreşedinte al USR PLUS, la Palatul Cotroceni.

Dan Barna a declarat că îi va spune lui Klaus Iohannis că această criză se poate încheia în câteva zile și că USR PLUS își dorește să continue coaliția alături de PNL și UDMR.

Ce spune legea în cazul demisiei unor miniştri din Guvern?

Conform Legii privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, demisia din funcţia de membru al Guvernului se anunţă public, se prezintă în scris prim-ministrului şi devine irevocabilă din momentul în care s-a luat act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii (art. 6).

În cazul în care încetarea calităţii de membru al Guvernului intervine ca urmare a demisiei (…), preşedintele României, la propunerea premierului, ia act de aceasta şi declară vacantă funcţia de membru al Guvernului (art. 8, alin. (1)).

Acelaşi act normativ prevede desemnarea de miniştri interimari pentru o perioadă de cel mult 45 de zile.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin