În Canada, autoritățile încep să dea înapoi în ceea ce privește vaccinarea obligatorie.

Amintim că cele două provincii au fost cele mai afectate de pandemia de coronavirus în Canada, conform informațiilor transmise de afp.com

În Quebec, lucrătorii din domeniul sănătăţii nevaccinaţi nu vor primi un „bonus COVID” şi vor fi supuşi unui test de depistare a virusului de trei ori pe săptămână. În caz contrar, aceștia vor fi suspendaţi. Totuși, vaccinarea anti-COVID va fi obligatorie pentru noii angajaţi.

97% dintre angajaţii sanitari din provincie au primit cel puţin o doză de vaccin

Potrivit sursei menționate, 97% dintre angajaţii sanitari din provincie au primit cel puţin o doză de vaccin împotriva COVID până în momentul de față.

„Am încercat totul pentru a vaccina ultimii 3%”, a declarat ministrul Sănătăţii din Quebec, Christian Dube, recunoscând că „nu înţelege” acest „nucleu dur” care refuză să se vaccineze. „Din păcate, reţeaua noastră de sănătate în situaţia noastră actuală nu se poate descurca fără aceşti oameni”, a completat acesta.

Obligativitatea vaccinării pentru personalul sanitar urma să se aplice până pe 15 noiembrie în Quebec, după ce fusese amânată cu o lună din cauza „presiunii prea mari” care ar fi fost pusă asupra sistemului medical în urma retragerii celor 14.000 de angajaţi nevaccinaţi. Aproximativ 5.000 de membri ai personalului sanitar nevaccinaţi sunt în „contact direct cu pacientul”, potrivit aceleiaşi surse.

Provincia Ontario a făcut un anunţ similar

Provincia învecinată, Ontario, cea mai populată din Canada, a făcut un anunţ similar, ţinând cont de „consecinţele potenţialei plecări a zeci de mii de lucrători din domeniul sanitar” prin comparaţie cu „numărul mic de transmiteri active ale infecţiei cu SARS-CoV-2 în spitale”. Drept urmare, deciziile privind lucrătorii care nu s-au vaccinat anti-COVID vor fi luate de către spitale.

Pentru a justifica această decizie, ministrul Sănătăţii din Ontario, Christine Elliott, a folosit exemplul intervenţiilor chirurgicale care trebuie amânate în Columbia Britanică din cauza obligaţiei de vaccinare.

Vaccinarea anti-COVID a fost impusă şi celor 300.000 de funcţionari federali de la sfârşitul lunii octombrie, în caz contrar aceştia fiind plasaţi în concediu fără plată la jumătatea lunii noiembrie.