Postul de primar general al Capitalei a fost întotdeauna considerat drept o posibilă trambulină spre fotoliul de la Cotroceni, aşa că funcţia are o uriaşă miză politică pentru partidele din România. Deocamdată, se cunosc clar doar trei nume care îşi doresc să intre în cursa pentru Bucureşti: Gabriela Firea, Nicuşor Dan şi Vlad Voiculescu.

Actualul primar general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că va candida pentru un nou mandat. Ea se bucură de sprijinul PSD şi speră la cât mai multe voturi din cartierele dormitor ale Bucureştiului, având în vedere programele sociale ce au fost implementate din bugetul Capitalei. Totuşi, Gabriela Firea a avut un mandat brăzdat de numeroase controverse şi multe voci se îndoiesc că social-democrata va reuşi să câştige din nou votul bucureştenilor.

Luptă în Alianţa USR – PLUS pentru candidatură

Situaţia în Alianţa USR – PLUS este una foarte tensionată când vine vorba despre persoana ce va candida pentru Primăria Capitalei: Nicuşor Dan, fostul preşedinte al USR, sau Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătaţii, din partea PLUS. Liderii Alianţei vor avea zilele următoare o ședință în care ar urma să stabilească procedurile pentru desemnarea candidaţilor pentru alegerile locale din 2020, scrie digi24.ro.

“Începe un proces de stabilire a procedurilor prin care vor fi desemnați candidații comuni, fie că vorbim de negociere, de sondaje sau de alegeri primare. Încurajăm filialele să se înțeleagă, însă acolo unde nu există înțelegere e plan local, trebuie mediat de la centru”, precizează surse din cadrul Alianţei USR – PLUS.

USR a adoptat un regulament prin care permite susținerea candidaților independenți, aici fiind vizat, în mod evident, Nicuşor Dan. Pe de altă parte, multe voci din USR, precum şi majoritatea celor din PLUS doresc o candidatură a lui Vlad Voiculescu.

Dan Barna, preşedintele USR, a venit şi cu o soluţie inedită: bucureştenii ar putea să voteze pentru candidatul care ar trebui să reprezinte Alianţa la alegerile pentru Primăria Capitalei. Pentru alegerile primare vor fi amplasate corturi în București, iar oamenii îşi vor putea alege candidatul preferat. Dan Barna a lăsat de înţeles că şi PNL ar trebui să participe la aceste alegeri primare, astfel încât să poată fi ales candidatul cu cele mai mari şanse din partea Dreptei pentru a o învinge pe Gabriela Firea.

Pe mâna cui va merge Partidul Naţional Liberal

Alegerile locale din Bucureşti sunt foarte importante pentru PNL, pentru că ar putea reprezenta o lovitură de graţie dată PSD-ului, dar şi o victorie în faţa celor din USR – PLUS, cu care se luptă pentru voturile românilor care preferă partidele de dreapta.

Surse din conducerea PNL spun că este posibil să se apeleze la aceeaşi soluţie care a avut succes la europarlamentare şi anume celebritatea lui Rareş Bogdan. Acesta este măsurat în sondaje, la cererea partidului, pentru o eventuală candidatură la Primăria Capitalei.

O altă variantă luată în calcul, deocamdată doar la nivel de idee, este susţinerea lui Nicuşor Dan drept candidat comun împotriva PSD, în cazul în care acesta are cifre foarte bune în sondaje.