Alexandru Rafila (PSD), propunerea lui Florin Cîțu (PNL) pentru funcția de premier. PSD nu a vrut

Florin Cîțu a susținut că este „irelevant cine e de la PNL dacă PSD are prima opțiune de premier” deoarece l-a propus pe Alexandru Rafila pentru acest rol, însă „Ciolacu nu a fost de acord”.

„PNL nu pune condiții. Nu m-ați auzit pe mine ca Marcel Ciolacu să nu fie premier. Colegii nu mi-au cerut convocarea unui BPN. Dacă se vrea un nume, se punea ieri seara. Dacă dorește cineva să convoace BPN-ul poate fi convocat.

Dacă o să vină în BPN propunerea cu două nume o să mergem cu două nume. E irelevant cine e de la PNL dacă PSD are prima opțiune de premier. Dacă PSD vrea pe cineva anume de la PNL să vină și să spună. L-am propue pe Rafila, dar Ciolacu nu a fost de acord”, a spus Florin Cîțu.

Florin Cîţu confirmă că nu vrea să convoace BPN-ul

De asemenea, Florin Cîţu a oferit explicații suplimentare după şedinţa informală de la sediul central al partidului, în care mai mulţi lideri i-au cerut convocarea Biroului Politic Naţional, pentru flexibilizarea mandatului privind premierul.

Cîţu a afirmat că nu există niciun motiv pentru convocarea forului statutar şi a amintit că acesta se convoacă de către preşedintele partidului. Apoi, liderul PNL a afirmat că, prin decizia de marţi a BEx, orice membru PNL poate fi premierul partidului, ulterior afirmând că decizia Consiliului Naţional este că preşedintele partidului este propunerea de premier.

Totodată, Florin Cîţu a afirmat că, în momentul de față, partidele trebuie să găsească o soluţie şi să meargă cu o singură persoană la consultări.

„Am ales să anulăm negocierile, să ne ducem înapoi, să discutăm. Astăzi suntem mult mai aproape decât eram în urmă cu două săptămâni”, a declarat acesta.

Mai apoi, acesta a fost întrebat dacă colegii i-au cerut să vină cu alt nume de premier, în afară de el.

„Aseară am votat premierul PNL. Haideţi să ne uităm din nou la decizia PNL – un mandat cu guvernare rotativă, cu premier PNL. Mai flexibil de atât nu se poate. Dumneavoastră spuneţi aşa, că am colegi în partid care spun să facem o listă de premieri posibili şi să mergem la PSD şi să spunem – pe cine vreţi să alegeţi. În decizia de ieri a PNL, premier este orice membru al PNL. Mai flexibil de atât nu se poate.

În acest moment, avem o decizie, o rezoluţie a Consiliului Naţional care spune foarte clar preşedintele partidului este numele de premier. Nu m-aţi auzit mine sau PNL să spună că domnul Ciolacu nu poate să fie premier”, a completat preşedintele PNL.

Preşedintele PNL a mai afirmat că, dacă se dorea un nume de premier, se punea aseară în şedinţa BEx.

„Nu s-a pus niciun nume”, a mai spus spus, confirmând și că nu doreşte convocarea forului extins al partidului, BPN-ul. „Ştiţi cine convoacă BPN, da? Ori se convoacă de preşedintele partidului”, a spus el.

Florin Cîțu a fost întrebat și de ce nu convoacă Biroul Politic.

„Pentru că nu avem motiv să îl convocăm în acest moment”, a conchis președintele PNL.