Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat, joi, că Executivul pregătește un proiect de lege care să dea opțiunea pensionării la vârsta de 70 de ani, pentru cei care doresc acest lucru. Șe a spus că angajații din sistemul de stat vor putea să aleagă dacă se pensionează la termen sau continuă să lucreze până la 70 de ani, dar nu vor putea cumula salariul cu pensia.

Anunțul făcut de ministrul Muncii privind pensionarea târzie

„Vârsta de pensionare va fi atinsă într-un proiect pe care noi îl pregătim la minister şi pe care îl vom discuta cu partenerii sociali şi cu toţi cei care vor fi implicaţi – să existe opţiunea pensionării la 70 de ani şi această opţiune să fie cumulată cu optarea, după vârsta standard de pensionare, între pensie şi salariul la stat”, a spus Turcan într-o conferință de presă.

„Fie pensie și opțiunea de a se pensiona la 70 de ani, fie să aleagă partea de salariu”, a adăugat ea, precizând că acest lucru este valabil pentru angajații din sistemul de stat.

Declarația a fost făcută în contextul în care Turcan a anunțat că Ministerul Muncii va începe recalcularea pensiilor în baza unei noi legi. În următoarele 18 luni vor fi evaluate cinci milioane de dosare de pensie, a precizat ea.

Raluca Turcan spunea miercuri că ecizia privind revizuirea dosarelor de pensie din România trebuia să fie luată încă din iulie 2009. Ea dă asigurări că, deși se va aplica o nouă formulă de calcul, ce va fi stabilită printr-o nouă lege a pensiilor, nicio pensie din România nu va scădea.  Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a susţinut joi o conferinţă de presă pe tema evaluării pensiilor din sistemul public.

Alocații mărite de la 1 februarie

Aceasta a dezvăluit că alocaţiile vor intra de la 1 februarie mărite cu 20%. Mai mult, următoarea majorare depinde de decizia Parlamentului.

“Alocaţiile vor intra de la 1 februarie, adică de săptămâna viitoare, majorate cu 20%. Pentru calendarul de majorare a alocaţiilor avem o lege în Parlament şi vom vedea în Parlament dacă se menţine şi a doua tranşă de 20%”, a spus Raluca Turcan, conform TVR.