Bogaţii Rusiei îşi adaugă bani serioşi averilor, în ciuda războiului şi sancţiunilor care au fost impuse asupra acestei ţări.

Rusia are 110 miliardari oficiali, cu o avere cumulată ce trece de 500 miliarde de dolari

Ei şi-au revenit după pierderea uriaşă pe care au suferit-o imediat după începutul războiului din Ucraina, susţinuţi de preţurile ridicate ale resurselor naturale. Cei mai bogaţi oameni din Rusia au acumulat încă 152 de miliarde de dolari în ultimele 12 luni, notează Forbes Rusia, potrivit agenţiei Reuters.

Rusia are 110 miliardari oficiali în lista Forbes, cu 22 mai mulţi faţă de anul trecut. Averile cumulate ale acestora au crescut la 505 miliarde de dolari, de la 353 de miliarde de dolari când a fost anunţată lista din 2022.

Lista ar fi fost mai lungă dacă cinci miliardari – fondatorul DST Global Yuri Milner, fondatorul Revolut Nikolay Storonsky, fondatorul Freedom Finance Timur Turlov şi co-fondatorii JetBrains Serghei Dmitriev şi Valentin Kipiatkov – nu şi-ar fi renunţat la cetăţenia rusă, a transmis ediţia rusă a Forbes.

„Rezultatele topului de anul trecut au fost influenţate şi de previziunile apocaliptice despre economia rusă”, a spus Forbes, adăugând că averea totală a miliardarilor Rusiei a fost de 606 miliarde de dolari în 2021, înainte de începerea războiului.

Cel mai bogat om din Rusia, Andrei Melnicenko, a făcut avere din îngrăşăminte

Andrei Melnicenko, care a făcut avere din îngrăşăminte, a fost catalogat de Forbes drept cel mai bogat om al Rusiei, cu o valoare estimată la 25,2 miliarde de dolari, mai mult decât dublu faţă de valoarea estimată anul trecut.

Vladimir Potanin, preşedintele şi cel mai mare acţionar al Nornickel, cel mai mare producător mondial de paladiu şi nichel rafinat, a fost clasat pe locul al doilea, în topul celor mai bogaţi oameni din Rusia, cu o avere de 23,7 miliarde de dolari.

Vladimir Lisin, care controlează producătorul de oţel NLMK şi care a fost clasat anul trecut drept cel mai bogat om al Rusiei, a fost plasat pe locul al treilea în topul Forbes Rusia, cu o avere de 22,1 miliarde de dolari.

Înţelegerea oligarhilor cu fostul preşedinte Boris Elţin

Construind averi pe măsură ce Uniunea Sovietică s-a prăbuşit, un mic grup de magnaţi cunoscuţi sub numele de oligarhi au convins Kremlinul, sub defunctul preşedinte Boris Elţin, să le dea controlul asupra unora dintre cele mai mari companii de petrol şi metale din lume.

Acordurile de privatizare i-au propulsat adesea pe magnaţi în liga superbogaţilor lumii, câştigându-le antipatia durabilă a milioane de ruşi săraci.

Însă sub Putin, unii dintre oligarhii iniţiali, precum Mihail Hodorkovski şi Boris Berezovski, au fost deposedaţi de bunurile lor, care în cele din urmă au ajuns sub stăpânirea companiilor de stat conduse adesea de foşti spioni.

Noile nume de ruşi în lista Forbes includ miliardari care şi-au făcut banii din gustări, supermarketuri, produse chimice, clădiri şi produse farmaceutice, ceea ce indică faptul că cererea internă a Rusiei a rămas puternică în ciuda sancţiunilor.