Premierul Boc a cerut oamenilor de afaceri să transmită direct la cabinetul primului-ministru dovezi de licitaţii trucate pentru proiecte finanţate din fonduri comunitare.

El a avertizat la finalul reuniunii de marţi a comitetului interministerial pentru gestionarea fondurilor comunitare că va demite persoanele din conducerea autorităţilor de management care favorizează anumite firme.
“Am avut o discuţie foarte dură şi tăioasă, în care am atenţionat că toţi cei care vor mai schimba regulile de atribuire a contractelor finanţate din bani europeni vor fi demişi şi sancţionaţi ca atare. Orice dovadă să fie adresată direct la cabinetul primului-ministru”, a spus Boc.

Săptămâna trecută, după o discuţie cu sindicatele şi patronatele, premierul Boc a avertizat că va demite conducerea autorităţilor de management care organizează licitaţii pentru proiecte finanţate din fonduri UE, dar în cazul cărora se dovedeşte că schimbă modalitatea de evaluare a ofertelor după stabilirea criteriilor de licitaţie, pentru a favoriza anumite firme.
El a arătat că există foarte multe nemulţumiri legate de anumite proceduri de achiziţii publice şi gestionare a fondurilor europene de către structuri guvernamentale, în care “regulile sunt schimbate în timpul jocului”.

Boc vrea să inspecteze autorităţile de management

Premierul intenţionează să inspecteze personal modul în care autorităţile de management soluţionează dosarele depuse pentru astfel de proiecte.

“Am decis să fac vizite la autorităţile de management şi să văd la faţa locului cum sunt soluţionate dosarele din perspectiva termenelor şi a procedurilor. Adică, de la momentul depunerii la momentul evaluării şi de la momentul evaluării la semnare. Voi lua măsuri drastice, inclusiv demiterea, acolo unde este o durată lungă de la depunere la evaluare, de la evaluare la semnarea contractului”, a spus Boc.

Reguli noi de acordare a garanţiilor de stat

În maximum zece zile vor fi stabilite regulile de acordare a garanţiilor de stat pentru autorităţile locale care cofinanţează proiecte cu fonduri comunitare, a anunţat premierul.

Şeful Executivului a cerut reprezentanţilor Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor şi ANRMAP să vină cu propuneri de îmbunătăţire a legislaţiei, astfel încât să fie scurtată durata procedurilor de achiziţii publice. Pe de altă parte, în maximum zece zile, va fi aprobat actul normativ care prevede cofinanţarea, cu ajutorul garanţiilor de stat, a proiectelor derulate de autorităţile locale cu bani de la UE, a spus Boc.