Mai exact, în urma infectării cu noul coronavirus, indiferent de forma bolii, pot exista urmări foarte grave, precum parapareza spastică. De menționat este faptul că deși boala virală nu necesită internare, ci doar izolare și tratament la domiciliu, în timp foarte scurt, de până la două săptămâni, pot apărea primele semne.

În ceea ce privește simptomele acestei boli grave, potrivit medicilor este vorba despre amorțeli în călcâie, în degete, pe gambe, care urcă, apoi, până în zona bazinului. Totodată, medicii spun că după alte două-trei săptămâni, pacientul deja nu mai poate merge fără sprijin. Aceștia folosesc, baston două cârje iar în final vor avea nevoie de ajutor pentru a se putea deplasa.

Un astfel de caz s-a produs în București, atunci când un pacient și-a dat seama în ce situație se află și s-a internat la spital. Acesta susține că a stat internat timp de cinci săptămâni, fiindu-i administrat un tratament medicamentos. Totodată, el a făcut și kinetoterapie timp de trei săptămâni și fizioterapie alte două săptămâni.

„Este cazul unui pacient din București, care, când a văzut că situația sa se agravează, s-a internat în spital. ”Am stat cinci săptămâni internat. Am făcut tratament medicamentos, am făcut kinetoterapie trei săptămâni și ceva, fizioterapie alte două săptămâni, dar rezultatele, în loc să fie pozitive … starea de sănătate din punct de vedere al locomoției a început să regreseze, în ciuda procedurilor aplicate”, a spus pacientul.

Cum se manifestă boala la debut

El a mai adăugat că atunci când a ajuns la spital folosea cârjele și se putea deplasa greu fără ele, fiind nevoie de kinetoterapie pentru a se putea recupera. Pacientul a mai povestit că folosește doar scările în perioada internării, fără a mai utiliza liftul.

”Când am ajuns aici, mergeam în cârje. Foarte, foarte puțin puteam să mă deplasez fără ajutorul lor, doar câțiva pași, în interiorul casei: din dormitor la baie, din domitor la bucătărie, atât, și în rest numai în cârje.

După câteva zile, oricum sub o săptămână, 4 – 5 zile de kinetoterapie aici, la Sfântul Sava, deja am început să merg mai bine și mai mult fără sprijin, deci fără cârje și de atunci rezultatele au tot progresat. Sunt deja la a doua săptămână și jumătate și rezultatele se văd. Cobor, urc scările fără cârje, doar cu un pic de sprijin pe balustradă. De când am venit aici, am obținut aceste rezultate. Acum, eu nu merg cu liftul, numai pe scări, urcat – coborât 2 etaje, de câteva ori pe zi. Eu sunt foarte mulțumit de modul în care am evoluat din momentul în care am venit la Sfântul Sava.

Ca să nu pară că îi laud, pot să fac comparație cu spitalul unde am fost înainte de a veni aici: nu se compară. Nu se compară! Aici, terapeuții stau lângă mine, îmi verifică fiecare mușchi să vadă, atunci când fac un exercițiu: lucrează mușchiul, se încordează, nu se încordează, îmi corectează mișcările, dacă văd că poziția corpului nu este cea care trebuie, mi-atrag atenția, deci, practic, de la începutul ședinței de kinetoterapie până la sfârșit, tot timpul sunt cu ochii pe mine”, a mai spus acesta.