Pesta porcină africană s-a răspândit pe întreg teritoriul țării. S-a confirmat și primul caz de pestă porcină din singurul județ care nu fusese afectat de această boală cruntă. Este vorba de județul Suceava. Pesta porcină a fost descoperită la un porc mistreț, găsit mort în albia râului Dorna, în municipiul Vatra Dornei. Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat că mistrețul avea pestă porcină.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Suceava a anunțat joi că se iau măsuri pentru combaterea focarului de pestă porcină africană. Una dintre aceste măsuri este uciderea tuturor mistreților pe o rază de 13 km. De asemenea, vânătorii autorizați și personalul silvic au fost însărcinați cu patrularea zilnică pentru a depista mistreții bolnavi sau cei morți.

Pe de altă parte, DSVSA Suceava va face un recensământ oficial al porcilor domestici, pe o rază de 8 kilometri.

Ca măsură de prevenire a îmbolnăvirii cetățenilor, autoritățile au interzis complet să se distribuie atât produsele animale cât și animalele, din zona respectivă. În plus, DSVSA Suceava recomandă să se folosească haine și încălțăminte diferită, atunci când se intră în adăpostul animalelor, dar și să se respecte condițiile minime de biosecuritate în gospodării.

Autoritatea sanitar-veterinară face un apel la populație să se anunțe imediat ce observă vreun caz de îmbolnăvire sau deces la porci.