Dezvăluiri absolut incredibile ale specialiştilor americani. Este vorba despre un raport care dă fiori întregii omeniri pur şi simplu.

Boala care va lovi crunt omenirea

Pandemia de coronavirus a lovit crunt toată omenirea, dar nu va fi singura problemă a Planetei. În circa 20 de ani ne vom confrunta şi cu alte probleme mult mai grave. Vorbim despre boli, decalaj între bogaţi şi săraci, schimbări climatice şi conflicte între naţiuni.

Sunt provocări mai mari în deceniile următoare, pandemia înrăutăţind deja unele dintre aceste probleme, se arată într-un raport de informaţii al SUA. Scenariile sunt expuse într-un raport al serviciilor de informaţii din SUA.

Rivalitatea SUA-China acutizează problemele

Rivalitatea dintre China şi SUA, ultima ajutată de o coaliţie de naţiuni occidentale se va intensifica probabil, alimentată de schimbări militare, demografie, tehnologie şi diviziuni asupra modelelor de guvernare, se arată în raportul Global Trends 2040: A More Contested World.

Raportul celor mai buni analişti ai serviciilor de informaţii din SUA, care este produs la fiecare patru ani, a evaluat tendinţele politice, economice, sociale şi de altă natură, care cel mai probabil vor forma mediul de securitate în următorii 20 de ani, relatează Reuters.

„Intenţia noastră este de a ajuta factorii de decizie politică şi cetăţenii să se pregătească pentru o serie de posibile scenarii pentru viitor”, au scris autorii, menţionând că nu fac previziuni specifice.

Provocări precum schimbările climatice, bolile, crizele financiare şi perturbările tehnologice „sunt susceptibile de a se manifesta mai frecvent şi intens în aproape fiecare regiune şi ţară”, se precizează în raport.

COVID-19 a expus şi uneori a extins disparităţile în domeniul sănătăţii, a ridicat datoriile naţionale, a accelerat naţionalismul şi polarizarea politică, a adâncit inegalităţile, a alimentat neîncrederea în guvern şi a evidenţiat eşecul cooperării internaţionale.

În acest proces, acesta încetineşte şi posibil inversează progresul în combaterea sărăciei, a bolilor şi a inegalităţii de gen. Raportul prevede că multe probleme cauzate de pandemie vor creşte până în 2040.

Scenarii, cum va arăta lumea în 2040: Cei mai optimist scenariu prezintă „o renaştere a democraţiilor”, în care guvernele democratice s-ar dovedi „mai capabile să încurajeze cercetarea ştiinţifică şi inovaţia tehnologică, catalizând un boom economic”.

Cel mai pesimist scenariu prezintă o acutizare a vulnerabilităţilor.