Bill Gates își dorește un mediu curat și face eforturi în acest sens. Potrivit ultimelor informații, fondatorul Microsoft a început deja să strângă bani pentru a finanța ”energia verde”. Printre primii participanţi la iniţiativa numită „Catalyst” se numără American Airlines, Bank of America, Boston Consulting Group şi Microsoft.

În ceea ce privește suma colectată până în momentul de viață, Bill Gates a reușit să strângă peste 1 miliard de dolari, toate donațiile încasate de acesta fiind acordate sub formă de subvenţii, acţiuni şi angajamente pentru dobândirea tehnologiilor avansate, precizează un purtător de cuvânt al organizaţiei pentru AFP.

Inițiativa Catalyst a fost lansată în luna iunie a acestui an și a încheiat deja parteneriate cu Comisia Europeană, Banca Europeană de Investiţii şi Departamentul Energiei al SUA. De menționat este faptul că ideea inițiativei este aceea de a sprijini dezvoltarea noilor soluţii energetice pentru combaterea schimbărilor climatice, prin reunirea sectoarelor public şi privat şi prin finanţarea etapelor de producţie, înainte de comercializare.

Care este rolul inițiativei Catalyst

Pe lângă marile companii implicate până acum, sunt așteptațe și alte nume care să se alăture iniţiativei, mai precizează sursa citată. În ceea ce privește proiectul, acesta se va concentra iniţial pe accelerarea implementării a patru tehnologii.

Mai exact, este vorba despre captarea directă a carbonului, hidrogenul verde, stocarea de energie pe termen lung şi combustibilii durabili pentru aviaţie, dar vor fi luate în calcul şi alte inovaţii, pentru a reduce emisiile de carbon rezultate în urma producerii oţelului şi cimentului, de exemplu.

Bill Gates declara la un momentdat că pentru a evita o catastrofă climatică este nevoie de o revoluție industrială. „Evitarea unei catastrofe climatice necesită o nouă revoluţie industrială. Jumătate din tehnologia necesară pentru atingerea obiectivului zero emisii nu există încă sau costă prea mult pentru majoritatea statelor lumii”, transmite Bill Gates într-un comunicat.

„Catalyst este conceput pentru a schimba acest lucru şi pentru a oferi un mijloc eficient de a investi în viitorul nostru prin tehnologie curată”, mai adăugat fondatorul Microsoft.

De menționat este faptul că multe dintre companiile implicate în inițiativă au specificat sumele plătite. Astfel, fundaţia companiei de investiţii BlackRock şi Microsoft au donat fiecare câte 100 de milioane de dolari. Pe de altă parte, American Airlines s-a angajat să investească 100 de milioane de dolari, iar ArcelorMittal intenţionează să investească tot 100 de milioane de dolari în următorii cinci ani, prin intermediul XCarb Innovations Fund.