Pământul pe care sunt cultivați cartofii, morcovii și ceapa care ajung în meniurile de la McDonald’s nu aparține oricui, ci magnatului Bill Gates.

Bill și Melinda Gates, al căror divorț e încă în derulare, nu au fost implicați doar în acțiuni filantropice sau de vaccinare, ci și în agricultura americană. Cuplul Gates este cel mai mare proprietar de terenuri agricole din SUA, ca parte a strategiei sale de salvare a climei.

În mai puțin de un deceniu, familia Gates a acumulat peste 269.000 de acri de terenuri agricole în 18 state, mai mult decât toată suprafața orașului New York. Terenurile agricole au fost achiziționate printr-o constelație de companii, toate legate de grupul de investiții al cuplului, Cascade Investments, cu sediul în Kirkland, Washington.

Datele NBC News arată că proprietățile lor funciare variază de la 70.000 de acri în nordul Louisianei, terenuri pe care cultivă soia, porumb, bumbac și orez, până la 20.000 de acri în Nebraska, unde se cultivă soia.

Au cumpărat și ulterior au vândut alți 6000 de acri în Georgia. În Washington, Bill și Melinda dețin peste 14.000 de acri de terenuri agricole. Aici se află câmpuri de cartofi atât de mari încât pot fi văzute din spațiu. Cartofii de aici ajung ingredient principal la McDonald’s.

Toate aceste terenuri agricole sunt separate de investițiile anterioare ale cuplului Gates în companii care susțin agricultura pe scară largă, precum Monsanto.

Deși sunt proprietari importanți ai terenurilor agricole, exploatațiile lor reprezintă doar o mică parte din cele 283 de milioane de acri de teren agricol deținute și închiriate de fermieri.

Acest lucru s-ar putea schimba în curând. Aproximativ 40% din terenurile agricole din SUA sunt deținute de persoanele care sunt în vârstă de 65 de ani sau mai mult, conform estimărilor Departamentului Agriculturii. Asta înseamnă că mai multe terenuri agricole ar putea să ajungă în curând pe piață.

Tendința îi îngrijorează pe tinerii fermieri, care nu pot concura cu Bill Gates când cumpără terenuri, spune Holly Rippon-Butler, un fermier din nordul statului New York.

Nimeni nu știe unde și cât de mult teren agricol deține Bill Gates

Cascade Investments a cumpărat terenurile agricole printr-o rețea de cel puțin 22 de societăți comerciale cu răspundere limitată din întreaga țară. Din această cauză, nimeni nu știe acum unde și cât de mult teren agricol deține Bill Gates.

Un exemplu citat de NBC News este că, după analizarea înregistrărilor imobiliare, s-a constat că în Georgia și Florida firma de investiții a cuplului Gates deține mai mult de 7.000 de acri prin intermediul a două companii cu răspundere limitată, Lakeland Sands și Lakeland Sands Florida, LLC. Ambele au fost fondate în 2012 cu aceeași adresă ca și Cascade Investment.

Gates și carnea falsă

Prin intermediul Fundației Bill și Melinda Gates, cei doi soți au investit în unele companii care regândesc producția de alimente. Ei au sprijinit utilizarea de semințe modificate genetic pentru a crește productivitatea agricolă și a hrăni mai mulți oameni.

În 2010, Gates Foundation Trust a investit aproximativ 23 de milioane de dolari în Monsanto, compania de semințe și produse chimice modificate genetic.

Gates a fost și printre primii investitori în companiile de carne falsă, susținând că astfel se pot combate daunele provocate mediului de creșterea animalelor. El a susținut Impossible Foods, care se bazează pe soia modificată genetic.