Agenția Japoneză pentru Energie Atomică (JAEA) și Mitsubishi Heavy Industries Ltd urmează să coopereze cu Statele Unite și fondul de investiții deținut de Bill Gates pentru a construi un reactor nuclear de înaltă tehnologie în statul american Wyoming, a informat cotidianul Yomiuri, potrivit Reuters.

Părțile vor semna încă din luna ianuarie un acord pentru ca Agenția Japoneză pentru Energie Atomică și Mitsubishi Heavy Industries să ofere suport tehnic și date de la reactoarele avansate ale Japoniei, se arată în raportul care citează mai multe surse anonime.

Reactoarele avansate ar fi mai sigure

TerraPower, un fond de investiții pentru energie nucleară avansată, fondat de Bill Gates, urmează să deschidă uzina Natrium din Wyoming în 2028. Guvernul SUA va oferi finanțare pentru a acoperi jumătate din proiectul de 4 miliarde de dolari.

Reactoarele avansate sunt de așteptat să fie mai mici decât cele tradiționale și, teoretic, să fie construite în locații îndepărtate. Reactorul Natrium al TerraPower ar fi alimentat cu uraniu îmbogățit cu până la 20%, un nivel mult mai mare decât combustibilul folosit în prezent. Susținătorii reactoarelor avansate spun că aceste centrale sunt mai sigure și creează mai puține deșeuri.

Fondul a explorat inițial perspectiva construirii unei centrale nucleare experimentale cu compania națională a Chinei pentru energie nucleară, până când a fost forțată să caute noi parteneri după ce administrația lui Donald Trump a restricționat acordurile nucleare cu China.

SUA, China și Rusia, în concurență pe acest sector

Statele Unite concurează cu China și Rusia, care speră la rândul lor să construiască și să exporte reactoare avansate. Japonia, pe de altă parte, are o istorie neplăcută în privința dezafectării prototipului său de reactor avansat Monju din 2016, un proiect controversat care a costat 8,5 miliarde de dolari, dar a oferit puține rezultate.

Instalația Monju a înregistrat accidente, încălcări ale reglementărilor și mușamalizări încă de la concepție și a fost închisă ca urmare a neîncrederii publicului în energia nucleară după dezastrul nuclear de la Fukushima din 2011.

Atât Agenția Japoneză pentru Energie Atomică, cât și Mitsubishi Heavy Industries nu au putut fi contactate de Reuters pentru comentarii legate de acest subiect, deoarece birourile lor sunt închise de sărbătorile de Anul Nou.