Omul de afaceri Bill Gates susține că lumea are nevoie de o cercetare globală, în valoare de miliarde de dolari, pentru a se pregăti mai bine pentru viitoarea pandemie, care ar putea fi mai gravă decât cea de Covid-19, relatează The Guardian.

Potrivit fondatorului Microsoft, bilanţul morţilor din cauza Covid-19 şi pagubele economice ale pandemiei ar trebui să conducă la finanţarea unor proiecte vizând o îmbunătăţire a vaccinurilor, tratamentelor şi testelor de diagnostic necesare opririi viitoarei pandemii.

Bugetul pentru cercetare şi dezvoltare trebuie să se concentreze asupra punctelor slabe relevate de răspândirea rapidă a Covid-19 în lume, pledează Gates într-o întâlnire cu fostul ministru britanic al Sănătăţii Jeremy Hunt, în cadrul unui think-tank, Policy Exchange.

”Ştiţi, nu avem vaccinuri care să blocheze transmiterea Covid-19. Avem vaccinuri care te ajută cu sănătatea, dar reduc doar puţin transmiterea”, a spus Bill Gates.

„Avem nevoie de un nou fel de a face vaccinuri”

Vaccinurile împotriva Covid-19 blochează parţial transmiterea noului coronavirus, însă sunt mai eficiente în prevenirea îmbolnăvirii grave.

Un grup de experţi în eficienţa vaccinurilor care consiliază Comitetul Sage al Guvernului britanic apreciază că o vaccinare completă cu vaccinul anticovid AstraZeneca-Oxford asigură o protecţie de 65%, iar cu Pfizer-BioNtech de 75%, în timp ce ambele conduc la o evitare a spitalizării în proporţie de 95%. Însă imunitatea diminează în timp.

Bill Gates spune că nu avem tratamente eficiente împotriva Covid-19. El aprecază că sterodul dexometazona şi noul medicament oral molnupiravir sunt utile, însă rezultatul terapeutic este ”mai mic decât ar fi cazul”.

El critică, de asemenea, eşecul testării în micşorarea mortalităţii din cauza covid-19.

Bill Gates, care avertiza în 2014, într-o conferinţă Ted, că lumea nu era pregătită în vederea viitoare pandemii, anunţă că urmează să scrie o carte, în cinci ani, despre felul în care lumea este pregătită în prezent de această eventualitate.

Vom avea nevoie de miliarde de dolari pentru cercetare şi dezvoltare

”Este nevoie de fonduri în valoare de miliarde de dolari în cercetare şi dezvoltare şi probabil un miliard pe an pentru un grup de lucru asupra pandemiei la OMS”, spune miliardarul.

Acest grup de lucru de la OMS ar urma să monitorizeze pandemia şi să realizeze ceea ce Gates numeşte ”jocuri de germeni”, adică reacţii ale unor ţări la evenimente care ar putea declanşa viitoarea criză, de exemplu un atac bioterorist care ar răspândi variola pe zece aeroporturi.

„Există epidemii care ar putea fi mai grave decât cea de azi”

”Există epidemii de origine naturală şi epidemii cauzate de atacuri bioteroriste care ar putea fi mai grave decât cea de azi”, apreciază Gates.

”Iar progresele ştiinţei medicale ar trebui să ne ofere instrumente pe care, ştiţi, ar trebui să le facem cu mult mai bine. Aşadar este o prioritate. Anul următor va trebui, însă, să facem alocări, inclusiv acest grup de lucru mondial privind pandemia”, declară el

O sarcină imporantă în pregătirea viitoarei pandemii o reprezintă o ieftinire a vaccinurilor, construirea unor fabrici de vaccin mari şi o ”eradicare” a grupei şi răcelii, consideră miliardarul.

Vaccinul ar putea fi ”doar un mic plasture de pus pe braţ”, ”incredibil de benefic” char şi în afara unei pandemii, speră el.

”Mesajul luptei împotriva modificările climatice, împotriva bolilor celor săraci şi pregătirea în vederea pandemiei sunt lucruri despre care aş vorbi mult. Acesta este un teren fertil, ştiţi, pentru că noi am pierdut miliarde de dolari şi milioane de vieţi. Iar cetăţenii se aşteaptă ca guvernele lor să nu lase acest lucru să se repete”, a spus Bill Gates.