Bill Gates spune că jumătate din călătorie de afaceri o să dispară chiar și după pandemie. „Predicția mea ar fi că peste 50% din călătoriile de afaceri și peste 30% din zilele de la birou vor dispăre”,  a declarat co-fondatorul Microsoft în timpul  unei conferințe în această săptămână.

Gates a adăugat că, de acum înainte, companiile vor avea un „prag foarte ridicat” pentru a călători și pentru a desfășura întâlniri în persoană.  La fel ca Facebook, Twitter și alte mari companii de tehnologie, Microsoft a anunțat deja o politică permanentă de lucru de la domiciliu pentru angajații eligibili. Lucrătorii au, de asemenea, opțiunea de a alege dintr-un model hibrid în care aceștia pot face naveta la birou în unele zile, potrivit The National Interest.

Gates a prevăzut pandemia încă din 2015

Gates, care avertizează cu privire la amenințarea unei pandemii globale din 2015, a remarcat că a organizat deja cinci mese rotunde virtuale în acest an cu directorii din domeniul farmaceutic, întâlniri care se fac de obicei față în față în New York.  „Vom merge la birou oarecum, vom face unele călătorii de afaceri, dar dramatic mai puțin”, a spus el.

Comparativ cu anul trecut, transportul aerian intern a scăzut cu 62%, iar transportul aerian internațional cu 79%, potrivit grupului industrial Airlines for America.

Într-un studiu realizat de Global Business Travel Association la mijlocul lunii septembrie, mai mult de 80 la sută dintre respondenți au spus că au anulat cele mai multe sau toate călătoriile de afaceri în acest an.  Aproximativ o treime din cele aproape 1400 de persoane intervievate au declarat că anticipează că angajatorii lor vor relua evenimentele și conferințele în față în față, în al doilea trimestru al anului 2021.

Riscul de transmitere la bordul aeronavelor este foarte scăzut

Într-un efort de a atrage mai mulți pasageri, companiile aeriene au pus în aplicare noi măsuri de siguranță, cum ar fi solicitarea măștilor de față la îmbarcare. De asemenea, aceștia și-au îmbunătățit procedurile de curățare și au blocat unele scaune de la bord pentru a asigura o mai mare distanțare fizică între pasageri.

Un studiu recent gate-to-gate realizat de cercetători de la Harvard T. H. Chan School of Public Health a concluzionat că riscul de expunere la coronavirus în timpul zborurilor este extrem de scăzut.  Riscul de transmisie COVID-19 la bordul aeronavelor este sub cel al altor activități de rutină în timpul pandemiei, cum ar fi cumpărăturile alimentare sau masa în oraș, preciza studiul.