Banca Comercială Română (BCR) va implementa un nou sistem de securitate a sucursalelor băncii, prin reducerea plafoanelor de numerar existente în unităţi, monitorizarea acestora prin sisteme de securitate, camere video şi patrule mobile, înlocuind astfel paza umană permanentă.

„Programul este implementat în conformitate cu prevederile legale, în urma a peste doi ani de analize şi evaluări de risc, sesiuni de consultare cu reprezentanţi ai Poliţiei şi specialişti în domeniul securităţii bancare”, se arată într-un comunicat al BCR.

Banca menţionează că existenţa numerarului în unităţile bancare le face pe acestea potenţiale ţinte pentru agresori.

„Cu cât mai puţin numerar, cu atât mai puţin interes din partea potenţialilor infractori. Pentru a le face cât mai neatractive pentru agresori am hotărât să reducem semnificativ plafoanele de numerar din unităţile BCR prin aplicarea unui plan flexibil de alimentare cu numerar şi înlocuirea seifurilor cu aparate multifuncţionale specializate, care nu eliberează numerar decât în urma validării tranzacţiilor în sistemul informatic”, a declarat, în comunicat, Florentin Stanciu, directorul de Management al Securităţii în cadrul BCR.

Sisteme avansate de securitate

În cadrul noului program, protecţia şi supravegherea unităţilor BCR se vor face prin intermediul unor sisteme de securitate şi camere de luat vederi, precum şi prin echipaje mobile de securitate cu rol de patrulare. Echipajele sunt asigurate de companii de securitate profesioniste, timpii de intervenţie fiind reduşi semnificativ, conform pre-testelor efectuate, arată banca.

„BCR înlocuieşte astfel paza umană permanentă a unităţilor sale cu sisteme avansate de securitate şi supraveghere precum şi patrule de securitate mobile, reducând în acelaşi timp atractivitatea unităţilor pentru potenţiali agresori prin dimininuarea semnificativă a numerarului disponibil în cadrul acestora”, se mai arată în comunicat.

BCR, din grupul austriac Erste, are 664 de unităţi de retail, pentru populaţie şi microîntreprinderi, deschise în majoritatea oraşelor cu peste 10.000 de locuitori.

SURSA: Mediafax