Banca Comercială Română, în calitate de coordonator şi aranjor principal, şi CEC Bank, ca aranjor principal, au semnat un credit sindicalizat în valoare de 427 milioane de lei (circa 90 milioane euro) pentru Grupul Carmistin, se arată într-un comunicat transmis de BCR.

Potrivit sursei citate, băncile participante la această facilitate de credit sindicalizată sunt EximBank, Intesa Sanpaolo România şi OTP Bank România.

În ceea ce privește facilitatea de credit, aceasta urmează să fie utilizată de cele peste 20 de companii membre ale Grupului Carmistin pentru finanţarea proiectelor de investiţii, refinanţarea creditelor bilaterale existente, precum şi pentru acoperirea nevoilor de capital de lucru.

De menționat este faptul că, finanţarea cuprinde patru tranşe cu multiple posibilităţi de utilizare, în acord cu nevoile variate ale Grupului Carmistin:˜ facilitate de credit pe termen lung pentru cofinanţarea proiectelor de investiţii cu fonduri europene alocate pentru dezvoltarea de noi ferme de creştere a păsărilor, modernizarea unităţii existente de producţie a nutreţurilor combinate şi modernizarea abatoarelor grupului; facilitate de credit pe termen lung pentru dezvoltarea de noi ferme de creştere a porcilor, modernizarea fermelor existente şi creşterea capacităţii de procesare a cărnii; facilitate de credit revolving pentru refinanţarea creditelor existente şi acoperirea nevoilor tot mai mari de capital de lucru; facilitate pentru finanţarea TVA aferentă proiectelor de investiţii în derulare.

O punte pentru grupul Carmistin

„Acest proiect va permite grupului Carmistin să-şi continue creşterea într-un ritm accelerat pe cele trei linii de afaceri principale: pui, porc şi producţia de furaje. Astfel, vom intra într-o nouă etapă de dezvoltare atât din punct de vedere a creşterii vitezei procesului investiţional, cât şi din punct de vedere al modului de organizare şi structurare al liniilor de business. Companiile din grupul Carmistin lucrează independent, dar cu aceeaşi misiune – totul pentru hrană!”, a declarat Andrei Brumaru, directorul executiv al Grupului Carmistin.

Totodată, Bogdan Speteanu, director executiv Produse Corporate BCR,  susține că finanţarea Grupului Carmistin este unul dintre cele mai ambiţioase proiecte antreprenoriale de dezvoltare a unui business românesc.

PCF Investment Banking România (fosta Professional Capital Finance) a acţionat în calitate de consultant exclusiv al împrumutatului în structurarea, negocierea şi implementarea tranzacţiei, iar Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) în calitate de consultant juridic pentru sindicatul de bănci, asigurând procesul de due-diligence şi structurarea, negocierea şi execuţia documentaţiei de credit. Strătulă & Asociaţii a acţionat în calitate de consultant juridic pentru companiile membre ale Grupului Carmistin.

Înfiinţat în anul 2000 de familia Paraschiv, Grupul Carmistin este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa agribusiness şi de procesare a cărnii din România. Totodată, este unul dintre puţinele holdinguri agricole care integrează în proporţie de 90% lanţul de producţie agro-zootehnic, începând de la cultivarea cerealelor, producţia de furaj, creşterea animalelor (pui, porc, vită) până la abatorizare, procesare şi distribuţie de produse şi preparate din carne (inclusiv în reţeaua proprie de retail).

Grupul Carmistin cuprinde peste 20 de companii grupate în patru divizii de producţie: pui, porc, vită şi agricultură.