Banca Comercială Română (BCR) acordă credite pe termen scurt pentru agricultori, în baza unor convenţii tripartite semnate, recent, cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), a anunţat marţi BCR.

„BCR acordă credite pe termen scurt agricultorilor care urmează să primească de la bugetul de stat subvenţii în cadrul schemelor de sprijin financiar pe suprafaţă, pentru sectorul vegetal şi
zootehnic şi, respectiv, în cadrul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic. Dobânzile sunt extrem de avantajoase, în anumite cazuri fiind chiar zero”, a declarat Ramona
Ivan, director executiv al Direcţiei Instituţii Financiare din cadrul BCR.

Credite garantate de stat în proporţie de 50%

Totodată, BCR a încheiat cu FGCR convenţii bilaterale pentru garantarea în proporţie de 50% a acestor categorii de credite.

Beneficiarii de subvenţii APIA pot obţine de la BCR credite pentru finanţarea capitalului de lucru necesar desfăşurării activităţii curente, în valoare totală de până la 70% din subvenţia rămasă de încasat de la APIA în cazul schemei de sprijin pentru suprafaţă, respectiv până la 90% din subvenţia rămasă de încasat în cazul schemei de sprijin financiar pentru sectorul vegetal şi zootehnic şi al plăţilor naţionale directe complementare pentru sectorul zootehnic.

E nevoie de adeverinţă de la APIA

Cele trei tipuri de împrumuturi de la BCR pot fi obţinute de producători agricoli, persoane fizice sau juridice care prezintă adeverinţa de înregistrare fermier emisă de APIA, prin care se confirmă eligibilitatea acestora la obţinerea finanţării.

Beneficiari de subvenţii APIA se pot adresa oricărei unităţi din reţeaua BCR pentru accesarea acestor tipuri de credit.

BCR, membră a grupului austriac Erste, este cea mai importantă instituţie bancară din România, gestionând active de peste 17,2 miliarde de euro.

SURSA:Mediafax