"În condiţiile de risc de creditare create de Legea Darea în Plată, BCR a identificat soluţii de scădere a avansurilor pentru creditele ipotecare, printr-o abordare prudenţială şi calibrarea riscului de creditare, în funcţie de evoluţiile regionale. Ca urmare, BCR a extins la 42 de localităţi lista oraşelor unde poate oferi credite ipotecare standard cu avansul de 25%', se menţionează în comunicatul băncii. 

Potrivit documentului, banca a selectat localităţile în care clienţii vor beneficia de avans redus la imobiliare pe baza faptului că piaţa imobiliară din oraşele medii şi mari cunoaşte o dinamică accelerată, dar şi un grad de lichiditate crescut. 

În plus, în localităţile respective, preţurile locuinţelor sunt mai ridicate, ceea ce presupune un efort financiar mai mare din partea clienţilor pentru achitarea avansului. Totodată, marea majoritate a solicitărilor de credit ipotecar se concentrează în centrele urbane de mărime mijlocie şi mare, se mai arată în comunicatul băncii. 

În acelaşi timp, banca a luat decizia ca avansul pentru acordarea unui credit de investiţii imobiliare să scadă la 15% pentru creditele imobiliare acordate în oricare dintre cele 42 de localităţi, dacă perioada de acordare a creditului este de maxim 20 de ani. 

"Am identificat soluţii de scădere a avansurilor pentru creditele ipotecare, în pofida riscurilor create de Legea Darea în Plată, deoarece avem o responsabilitate faţă de accesibilitatea creditului ipotecar în România. Ne străduim să oferim o soluţie reală la problema calităţii scăzute a fondului locativ din România: locuinţe vechi, aglomerate şi înghesuite, cu nevoie de modernizări şi reabilitări şi chiar cu risc seismic ridicat', a declarat vicepreşedintele Retail al BCR, Dana Demetrian. 

Iniţial, pe lista localităţilor în care BCR acordă credite cu avans redus erau 20 de oraşe, respectiv Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa, Craiova, Braşov, Galaţi, Ploieşti, Oradea, Brăila, Arad, Piteşti, Sibiu, Bacău, Târgu Mureş, Baia Mare, Buzău, Botoşani, Satu Mare sau Bucureşti. 

Celelalte 22 de localităţi în care clienţii vor beneficia de noile condiţii de creditare sunt: Alba Iulia, Mioveni (judeţul Argeş), Săcele şi Sânpetru (judeţul Braşov), Floreşti (judeţul Cluj), Mangalia şi Năvodari (judeţul Constanţa), Bragadiru, Chiajna, Chitila, Măgurele, Otopeni, Popeşti Leordeni, Ştefăneştii de Jos şi Voluntari (judeţul Ilfov), Câmpina şi Sinaia (judeţul Prahova), Cisnădie şi Şelimbăr (judeţul Sibiu), Dumbrăviţa, Giroc şi Moşnita Nouă (judeţul Timiş).  

Agerpres