Tequila este cel mai adesea asociată cu petrecerile monstruoase. Istoria ei este învăluită în tot felul de legende puternic romanțate, iar reputația ei de companion de nădejde al petrecăreților este deseori exagerată. Tequila este o băutură nobilă și merită să fie degustată și savurată și ea cum sunt și alte băuturi cu faimă mai bună din Europa sau nordul Americii. Iată cinci lucruri mai puțin cunoscute despre tequila, care s-ar putea să vă schimbe părerea despre această băutură fină:

1. O băutură spirtoasă făcută din agave poate fi numită tequila dacă este realizată din agave albastre, crescute în statele Jalisco, Michoacan, Nayarit, Guanajuato și Tamaulipas. Tequila are chiar și o denumire de origine controlată, iar băuturile care se numesc în mod legal tequila au inițialele N.O.M. inscripționate pe sticlă, de la Norma Oficial Mexicana.

2. În compoziția ei trebuie să existe minimum 51% distilat de agave. Cu cât procentul se apropie de 100%, cu atât calitatea băuturii este mai bună. De asemenea, o tequila bună trebuie să fie distilată măcar de două ori.

3. Maguey, agava albastră din care se produce tequila, era cultivată și venerată încă de pe timpul aztecilor și mayașilor. Era simbolul zeiței Mayaheul, mama zeilor. Populațiile precolumbiene re­coltau sucul de agave, îl fermentau și produceau din el pulque, o băutură slab alcoolizată care este strămoșul tequilei de astăzi. Primii coloniști spanioli ajunși în această zonă au început să distileze acest fermentat și, treptat-treptat, noua băutură a devenit foarte populară printre băștinași.

4. Orice tequila de calitate trebuie să fie maturată un timp înainte de îmbuteliere. Chiar și tequila blanco sau silver este maturată aproximativ două luni în cazane de inox sau butoaie de stejar. Tequila reposado este maturată cel puțin două luni, dar mai puțin de un an, în butoaie de stejar, tequila anejo este învechită mai mult de un an, dar mai puțin de trei, iar extra anejo este învechită mai mult de trei ani în butoaie mici de stejar (600 de litri sau mai mici).

5. O confuzie pe care multă lume o face în privința tequilei ține de asocierea ei cu mezcalul. Mezcalul, la rândul său, are o reputație destul de proastă pentru că este confundat cu mescalina, un drog psihedelic obținut din esența unor anumiți cactuși. Pe scurt, această confuzie este legată strict de numele lor, însă mezcalul este obținut din agave ca și tequila și nu din vreun cactus buclucaș. Așa cum coniacul e un tip de brandy, la fel și tequila e un tip de mezcal. Ea este produsă doar din agave albastre, iar mezcalul din peste alte 30 de specii de agave.