Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la şedinţa de bilanţ a MApN, că, din cauza unor cheltuieli cu „sporuri inventate” şi pentru „tot soiul de avantaje speciale”, există riscul ca România să fie nevoită să facă un nou împrumut la sfârşitul acestui an.

„Să ne imaginăm că Guvernul nu ar reuşi să impună nişte cheltuieli rezonabile de funcţionare a statului, în care intră şi cheltuielile cu sporuri inventate şi cheltuilelile cu tot soiul de avantaje speciale şi aşa mai departe. Efectul ar fi că la sfârşitul anului 2010 ar trebui să facem un nou împrumut ca să putem să plătim toate facilităţile de care au beneficiat categorii în mod nejustificat – sporuri de zâmbet în administraţia locală, spor să vină îmbrăcat decent sau mai ştiu eu ce sporuri, că are antenă deasupra cartierului. Am dat câteva exemple care arată că am mers prea departe cu bucuria, cu veselia de a cheltui, fără să avem şi responsabilitatea de a ne întreba de unde sursele de finanţare”, a declarat Traian Băsescu, la şedinţa de bilanţ a MapN.

„Nu putem cheltui mai mult decât producem”

El a menţionat că nu pune lipsa de resurse strict pe seama crizei şi că au fost câţiva ani de „lipsă de viziune”, când s-a crezut că „putem consuma mai mult decât poducem, ceea ce ne-a adus astăzi în situaţia de a împrumuta bani pentru a asigura salarii, pensii, funcţionarea sistemului de sănătate şi aşa mai departe”.

„Va trebui să ne dimensionăm exigenţele pe realităţile României şi va trebui să înţelegem odată pentru totdeauna că nu putem cheltui mai mult decât producem, şi asta nu o spun pentru armată, ci o spun în general. (…) Din acest punct de vedere, profit de întâlnirea cu dumneavoastră pentru a spune public că voi fi un susţinător al Guvernului în optimizarea cheltuielilor cu funcţionarea statului. Nu putem să ne bătătorim perspectiva de a împrumuta alţi bani pentru 2011-2012, pentru că sacrificăm chiar dezvoltarea României”, a adăugat şeful statului.

De asemenea, preşedintele Băsescu a arătat că a făcut această menţiune pentru că vrea ca armata să fie una dintre primele structuri care înţeleg că „nu se poate trăi cu bani împrumutaţi”.

„Îmi este foarte clar că privesc cu realism către nevoile armatei, în mod deosebit către nevoile de dotare şi către nevoile de securitate socială. În colaborare cu Guvernul, cu Parlamentul, cu ministrul, vă asigur că vom găsi soluţiile rezonabile, pentru ca atât dotarea, cât şi problematioca socială să fie rezonabil rezolvate”, a mai spus preşedintele Băsescu.

SURSA: Mediafax