Fostul președinte consideră măsurile din starea de alertă ca fiind insuficiente, având în vedere riscul pe care-l prezintă COVID-19.

„Cred că ne jucăm cu focul (…) Am văzut noile condiții ale stării de alertă. Cred că sunt insuficiente față de riscul major care se prefigurează”, a declarat Traian Băsescu, duminică, la Digi24.

Acesta crede că din cauza populismului și fricii de a scădea în sondaje, starea de alertă nu mai are nicio valoare acum. „Pe vreme bună și un prost poate fi om politic”, mai adaugă Băsescu, care consideră că România s-a grăbit cu măsurile de relaxare.

„Mă tem că populismul a lăsat din starea de alertă doar un surogat care nu mai servește nimănui. Oamenii politici trebuie să ia decizii fără să stea cu ochii pe sondaje. Pe vreme bună și un prost poate fi om politic, vorba președintelui. Marea problemă e dacă ești om politic în vremuri grele, când trebuie să iei decizii dificile, care nu plac populației. Cred că ne-am grăbit”, a mai precizat Traian Băsescu.

În legătură cu economia, Băsescu spune că aceasta trebuie repornită, dar cu măsuri severe. Pe de altă parte consideră că școlile ar trebui închise, măsurile de relaxare fiind luate mult prea devreme.

„Nu spune nimeni că trebuia să mergem cu încremenirea țării. Economia trebuie repornită, dar cu măsuri severe. Nu sunt pentru închiderea industriei, sunt pentru închiderea școlii (…) N-aș fi lăsat lucrurile brambura. Uitați-vă în mijloacele de transport din București. Ne-am relaxat complet. Vom vedea ce se întâmplă”, a spus Traian Băsescu.

Nu în ultimul rând, Băsescu mai spune că președintele Klaus Iohannis are la dispoziție oricând decretul de revenire la starea de urgență în cazul în care Parlamentul nu votează, din iresponsabilitate, prelungirea stării de alertă.

„Dacă majoritatea parlamentară e iresponsabilă, președintele nu are decât să emită decretul de revenire la starea de urgență și am închis subiectul cu toți demagogii”, a arătat fostul șef al statului. Iohannis „va trebui să-și asume, pentru asta e om politic”, a adăugat Băsescu.