Dacă ar fi fost să decidă, fostul președinte Traian Băsescu ar fi menținut starea de urgență până la data de 15 iunie. În acest aspect, europarlamentarul PMP consideră că nu numai specialiștii aveau un cuvânt de spus că și partidele politice trebuiau să joace un rol important și să explice românilor de ce este necesară starea de urgență.

„Dacă eram eu președinte, mențineam starea de urgență până în 15 iunie, oricât se supărau unii. Trebuiau să se implice toți, și politicienii să își asume să explice oamenilor de ce e nevoie să avem stare de urgență, nu să îi lase doar pe specialiști”, a spus Traian Băsescu la România TV.

România, două luni sub stare de urgență

Amintim că, starea de urgenţă a fost decretată în data de 16 martie și a cuprins măsuri de primă urgenţă cu aplicabilitate directă vizând domeniile ordine publică, economic, al sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, justiţie şi afaceri externe, precum şi măsuri de primă urgenţă cu aplicabilitate graduală.

Prin decretul din 14 aprilie privind prelungirea stării de urgenţă pentru încă 30 de zile, până la 15 mai, au fost dispuse măsuri de primă urgenţă cu aplicabilitate directă vizând domeniile ordine publică, stare civilă, economic, al fondurilor europene, sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, justiţie, afaceri externe, transporturilor şi infrastructurii, educaţie şi cercetare.