Fostul preşedinte Traian Băsescu spune adevărul despre ceea ce se întâmplă pe scena politică din România în aceste zile. Europarlamentarul PSD consideră că PNL şi PSD s-au înţeles şi au bătut palma pentru ca liberalii să îşi îndeplinească obiectivul alegerilor anticipate, iar social-democraţii să primească garanţia că alegerea primarilor se va face, în continuare, într-un singur tur.

“Am un gust tare amar. S-a jucat o piesă proastă în fața publicului. Este clar că a fost înțelegere între PSD și liberali să-și asume Orban răspunderea pe alegeri în două tururi și să fie o moțiune de cenzură prin care să cadă guvernul, în așa fel încât, pe de o parte, să rămână vionța PSD de a avea alegeri locale într-un singur tur, iar, pe de altă parte, PSD a fost de acord cu dorința PNL de a avea alegeri anticipate. A fost un târg de joasă speță, jucat public. Nu înțeleg de ce nu au spus public «fraților, ne-am înțeles să nu mai fie alegeri în două tururi și să fie anticipate»”, a declarat Traian Băsescu într-o intervenţie la B1 TV.

Greşeala pe care au făcut-o PSD şi PNL o să-i coste

Fostul şef al statului crede că ambele partide, dar în special PNL, vor plăti cu capital electoral după această înţelegere.

“Să ai 1.100 de primari nu-s puțini și, în mod cert, nici ei nu-și doreau alegeri în două tururi, ca de altfel, și primarii PSD. Deci, aici a fost un troc. (…) PMP nu va conteni să arate aranjamentul între PSD și PNL. În timp ce în față spun că ar fi competitori, și-au păstrat năravurile marelui USL, condus de Ponta și Crin Antonescu. (…) Greșeala pe care au făcut-o PSD și PNL înțelegându-se și încercând să-i înșele pe români că sunt adversari o să-i coste.

De plătit o vor plăti ambele partide, dar cea mai mare parte a facturi o vor încasa liberalii pentru că ei au afirmat a fi altceva decât PSD”, a spus Băsescu.

Traian Băsescu a comentat şi situaţia premierului Ludovic Orban. Întrebat dacă preşedintele Iohannis se joacă cu viaţa politică a prim-ministrului, Băsescu a confirmat acest lucru, adăugând că nu poate înţelegere de ce Orban acceptă.

“Categoric, da. Numai că o acceptă Ludovic Orban. Mi-e foarte greu să înțeleg de ce consideri că este atitudine de om politic să fii desemnat premier și să cazi de trei ori”, a mai spus fostul preşedinte, potrivit b1.ro.